Tudomány koronavírus

Ezért okozhat vérrögöt a COVID-19

JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A tudósok felfedezték, hogy a COVID-19-betegek vérében keringő „elvadult” antitestek képesek arra késztetni a sejteket, hogy azok elveszítsék a véralvadással szembeni ellenállásukat. – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Amerikai kutatók közel 250, COVID-19 miatt kórházba került beteg vérmintáját vizsgálták meg. A vártnál magasabb szintű antifoszfolipid antitesteket találtak, amelyek vérrögképződést válthatnak ki az autoimmun betegségekben szenvedő betegeknél. Ilyen vizsgált autoimmun betegség volt például a lupus és az antifoszfolipid szindróma.

Az antitestek általában segítik a szervezetet úgy, hogy semlegesítik a betolakodó kórokozókat. Az autoantitestek azonban az immunrendszer által termelt olyan antitestek, amelyek

tévedésből a szervezet saját rendszereit és szerveit veszik célba, és néha károsítják is azokat.

Korábbi egeres kutatások kimutatták, hogy az autoantitestek vérrögképződést indíthatnak be, és a friss kutatásból úgy tűnik, hogy az autoantitestek megterhelik az erek belső bélését alkotó endoteliális sejteket, ezáltal a sejtek elveszítik a vérrögképződést megakadályozó képességüket. Az eredményeket a kutatók az Arthritis & Rheumatology című szaklapban publikálták.

A kutatók rájöttek, hogy az endoteliális sejtek az autoantitestek hatására úgy aktiválódnak, hogy az erek belső fala „ragadóssá” válik tőlük, ami más sejteket vonz az érfalhoz, és így a beteg hajlamosabb lesz a vérrögképződésre. A kutatók azt találták, hogy amikor eltávolították az antifoszfolipid autoantitesteket a COVID-19 vérmintákból, az endotélsejt-aktiváció, amely elősegíti a véralvadást, elveszett.

A kutatók kiemelik: további kísérletekre lesz szükség a pontos összefüggések megállapítására, de a kapcsolat az autoantitestek munkája és a vérrögképződés között erős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik