Tudomány

Ezért ne adjon antibiotikumot egy újszülöttnek, csak ha muszáj

Sally Anscombe / Getty Images
Sally Anscombe / Getty Images

Kifejezetten káros lehet az immunrendszer fejlődése szempontjából az, ha a baba születését követő egy hétben antibiotikumot kap: ez befolyásolhatja a képességét arra, hogy megeméssze az anyatejet, és az antibiotikum-rezisztenciához is hozzájárulhat – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A szakértők szerint az újszülötteknek úgy kellene antibiotikumot adni, ha szükséges, hogy az minél kevésbé károsítsa a mikrobiomot, vagyis a szervezetben élő baktériumok összességét.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint jelenleg a babák 10 százalékának írnak fel fertőzésgyanú miatt antibiotikumot. A szakértők szerint a célzottabb antibiotikumok jó megoldást jelenthetnek a helyzetre, mert a mostaniak jellemzően széleskörűek, azaz több baktériumra vannak hatással.

A brit és holland szakértők szerint ráadásul a legtöbb esetben szükségtelenül írják fel az antibiotikumokat, mivel a gyógyszert kapó gyerekeknek csak kis hányadánál diagnosztizálnak végül fertőzést.

A kutatók 147 szepszisgyanús csecsemőt figyeltek meg, akik a három szokásos antibiotikus kezelés egyikében részesültek. Eredményeiket 80 olyan csecsemő eredményeivel hasonlították össze, akiknél nem gyanították fertőzést, és akiknek nem írtak fel antibiotikumot. Minden babától végbél- vagy székletmintát vettek a kezelés előtt és után, valamint egy, négy és 12 hónapos korukban. A mintákat elemezték az újonnan kialakuló mikrobiomjukat alkotó mikrobák és az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos bakteriális gének tekintetében.

Azoknál az újszülötteknél, akiknek antibiotikumot írtak fel, szignifikánsan csökkent a Bifidobacterium baktériumok mennyisége, összehasonlítva azokkal a csecsemőkkel, akik nem kaptak antibiotikumot. Ezek a mikrobák segítik az anyatej emésztését és elősegítik a bélrendszer egészségét, miközben támogatják a fertőzésekkel szembeni immunvédelmet is.

A csapat azt is megállapította, hogy az antibiotikumokat kapó csoportban megnőtt a potenciálisan betegséget okozó baktériumok száma, valamint az antimikrobiális rezisztenciával kapcsolatos gének száma is.

A három vizsgált antibiotikus kezelési rend közül a penicillin és a gentamicin kombinációja volt a legkevésbé káros hatással a baba mikrobiomjára. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az újszülöttek feltételezett fertőzéseinek kezelésekor az antibiotikumok ezen kombinációját célszerű felírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik