Tudomány

Halálos légúti fertőzésben szenvedett ez a dinoszaurusz

RAUL LUNIA / LEEMAGE VIA AFP
RAUL LUNIA / LEEMAGE VIA AFP

A Dolly nevű, 150 millió éves fosszília vizsgálatai után kutatók rájöttek: az állat láztól, köhögéstől és tüsszögéstől szenvedett, minden kétséget kizáróan légúti fertőzés gyötörte – olvasható a The Guardianen. Amerikai kutatók a növényevő dinoszaurusz nyakának maradványait vizsgálták, amikor észrevették a szokatlan, brokkoliszerű kinövéseket a nyakcsigolyákban.

Dr. Cary Woodruff paleontológus a közösségi médiához fordult, itt osztotta meg a képeket a nyakcsigolyákról, hátha valaki tud segíteni az azonosításukban. Több kutató azonnal válaszolt, és azt mondták, hogy a kinövések hasonlítanak azokhoz, amelyeket a modern madarak légúti fertőzései okozhatnak.

A nyaki csontokról készült részletes CT-felvételek alátámasztották a gyanút. 

A szokatlan kinövések a nyakcsontok azon részein voltak, amelyek légzsákokhoz kapcsolódtak, ezek a dinoszaurusz légzőrendszerének részét képezték. A rendellenességek az aspergillózishoz hasonló fertőzés hatására alakulhattak ki, amelyet a penészspórák belélegzése okoz – írják a kutatók a Scientific Reports szakfolyóiratban.

Az aspergillózis halálos a madarak számára, ha kezeletlenül marad, Dollynak pedig nem volt lehetősége állatorvoshoz fordulni. Nem tudni, hogy a dinoszaurusz ebben pusztult-e el, vagy betegsége lelassította, és ideális zsákmánnyá tette a ragadozók számára.

Az eredmények segítenek a kutatóknak megérteni, hogy az ilyen és ehhez hasonló betegségek hogyan érintették a dinoszauruszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik