Tudomány

Hatalmas dinoszaurusz csontjaira bukkantak

Egy friss tanulmány alapján kivételesen teljes titanosaurus-csontvázat találtak Spanyolországban – írja az IFLScience. Az új faj, az Abditosaurus kuehnei érdekessége, hogy mérete és élőhelye nincsenek összhangban.

A szigeti életmód hosszú távon jelentősen befolyásolhatja az állatok fejlődését. A dinoszauruszok mintegy 66 millió évvel ezelőtti kipusztulását megelőzően Európa szigetekből állt. A szakértők eddig azt hitték, hogy a régióban a titanosaurok kontinentális rokonaikhoz képest kisebbé váltak, az új faj felfedezése ugyanakkor átírja az elképzelést.

Az Abditosaurus kuehnei 14 tonnás és 17,5 méter hosszú volt.

Dr. Bernat Vila, a Katalán Miquel Crusafont Paleontológiai Intézet munkatársa szerint a késő kréta kortól kezdődően Európa titanosaurusai a szigeti életmód miatt kis vagy közepes méretűek voltak. Mint a szakértő kiemelte, a jelenség visszatérő elem az élet történetében, az evolúciós tendenciára számos fosszilis bizonyítékot találni.

Raul Lunia / Leemage / AFP Illusztráció.

A korabeli Európában kifejezetten nagy szigetek is akadtak, ilyen volt többek között az a térség, amely a mai Spanyolországot, Portugáliát és Franciaország jelentős részét foglalta magába. Bár a terület óriási volt, a titanosaurok is hatalmasra nőttek, az elérhető források nem voltak elegendőek, az evolúciós nyomás hatására pedig csökkent a méretük.

Az új faj felfedezése a fentiek tükrében igen meglepő. Az állat 53 csontdarabját több évtized alatt gyűjtötték be, az első kövület felfedezése és a tanulmány publikálása között 68 év telt el. A kutatáshoz szerencse is kellett, hiszen a Pireneusokban a zavaros geológiai múlt miatt ritkán maradnak fenn ilyen ép fosszíliák.

A kutatók úgy gondolják, hogy a faj 70,6 millió éve vándorolhatott be Afrikából az érintett szigetre, amikor a tengerszint átmenetileg viszonylag alacsony volt. A leletek alapján a korszakban más állatok is elérték a régiót, ami jelentősen átalakította az élővilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik