Tudomány koronavírus

Magyar kutatók szerint szó sincs rémhírterjesztésről a favipiravir kapcsán

Joseph Prezioso / AFP
Joseph Prezioso / AFP

Állásfoglalást adott ki a Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ) a tudományos adatok nyilvános vitájának szabadságáról a magyarországi COVID-19 járványkezelés kapcsán. Az írásban bírálják az OGYÉI-t, amiért feljelentést tett a favipiravir hatásosságát megkérdőjelező cikkek miatt. 34 egészségügyi szakértő, illetve a hazai tudományos élet kiemelkedő személyisége érezte úgy, hogy aláírásával felhívja a figyelmet a tudomány függetlenségét fenyegető hangnem elutasítására, és a közös bizonyítékokon alapuló transzparens döntéshozatal fontosságára.

„2022. január 31-én számos sajtótermék számolt be arról, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Budapesti Rendőr-főkapitányságon feljelentés tett az online médiában megjelent, egy COVID-19 ellátásban hazánkban alkalmazott gyógyszerkészítmény hatásosságát megkérdőjelező cikkek miatt” – írják a kutatók.

„Alulírók a járványkezelés adatainak megismerhetőségét, megvitathatóságát a társadalmi konszenzusra épülő járványkezelés szempontjából elsődlegesnek ítéljük. Minden intézkedés, mely a járványkezelés adatainak elrejtését, a nyilvános megbeszélések elfojtását szolgálja, aláássa a társadalmi bizalmat, ezzel rontja a járvány eredményes leküzdésének esélyét ezen életek és gazdasági javak szempontjából kritikus időszakban.”

„A járványkezelés során alkalmazott készítmények megítélése kizárólag tudományos igényességgel közzétett tanulmányokra épülhet, mely adatok az ismeretek bővülésével időről időre újraértékelésre szorulnak” – írják a szakértők. „A COVID-19 betegségben a Favipiravir használatának indokoltságát az utóbbi időben számos tanulmány kérdőjelezte meg, ezért ezen készítmény — ahogy azt Ferenci Tamás a napokban publikált véleménycikkében részletesen bemutatta — a fejlett egészségügyi rendszerű országokban, mint pl. Angliában, Németországban, vagy az USA-ban már nem is szerepel a gyógyszeres terápiás ajánlásokban, Ausztráliában alkalmazását csak kutatás keretében engedélyezik.”

A szakértők szerint a fentiekre tekintettel a készítmény hatásosságára vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatala semmilyen körülmények között nem nevezhető rémhírterjesztésnek.

„Amennyiben bármely szakmai szervezetnek ellentétes adatok állnak rendelkezésére azt nyilvános szakmai vitában indokolt egyeztetni. Az, hogy az OGYÉI szakmai ellenérvek helyett büntető feljelentéssel kívánja rendezni a kérdést, nem csupán tovább tépázza ezen egykor tekintélyes intézmény hitelességét, de a kutatók megfélemlítésével veszélyt jelent a hazai tudomány szabadságára is.”

Az aláírók között szerepel a KEKSz mellett a Stádium 28 Kör tagjai, illetve a hazai tudományos élet meghatározó személyiségei. A teljes listát ide kattintva lehet elolvasni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik