Tudomány koronavírus

Friss kutatás: nem okoz meddőséget az oltás

Sebastian Barros / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Sebastian Barros / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az eddigi tapasztalatokat és irányelveket erősíti meg az a közelmúltban nyilvánosságra hozott nemzetközi kutatás, amely szerint semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a COVID-19 vakcina felvétele – hangsúlyozták a Semmelweis Egyetem vezető szülész-nőgyógyász professzorai. A vizsgálat alátámasztotta ugyanakkor azt a gyakorlatban már megfigyelt hatást, hogy a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét. Kifejezetten javasolt a várandósságot, így akár lombikprogramot tervezők oltása, csakúgy mint a várandós és szoptató édesanyák vakcinációja – hívta fel a tanulmány kapcsán ismét a figyelmet az egyetemi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetése.

A fogamzóképes korú nők egy része a nemzetközi tapasztalatok szerint továbbra sem veszi fel a koronavírus elleni védőoltást, mert aggódnak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásai miatt – ezzel indokolták a január 20-án az American Journal of Epidemiology-ban megjelent tanulmányukban a szerzők, hogy miért vágtak bele egy internetalapú kohorszvizsgálatba. Ennek során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy

milyen hatást gyakorol a COVID-19 elleni oltás, illetve a SARS-CoV-2 fertőzés a spontán teherbeeséssel próbálkozó párok termékenységére.

2020 decemberétől 2021 novemberéig összesen 2126 amerikai, illetve kanadai nő vett részt a vizsgálatban szociodemográfiai, életmódbeli, valamint egészségügyi kérdőívek nyolchetenkénti kitöltésével. Az érintettek által felvett COVID-19 oltások, valamint a koronavírus-fertőzés és a termékenység, azaz a fogamzás ciklusonkénti valószínűsége közötti összefüggések feltárására a kutatók regressziós modelleket alkalmaztak, a lehetséges zavaró tényezők figyelembevételével.

Mint kiderült, a COVID-19 vakcina felvétele egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, vagyis a koronavírus elleni oltás nem rontja a fogamzás esélyeit. A nők esetében a SARS-CoV-2 fertőzés sem rontotta érdemben a termékenységet, a férfiaknál azonban átmeneti csökkenés jelentkezett, amely a vizsgálat adatai szerint maximum pár hónapig tart. A koronavírus-fertőzés férfiak esetében tehát a termékenység rövid távú csökkenésével járhat, a COVID-19 elleni védőoltás azonban egyik partnernél sem károsítja a termékenységet – összegzik a tanulmány készítői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik