Tudomány

Így halt meg Al Capone

Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP
Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Alfonso Capone 1899-ben hiába már Amerikában született, olasz származása (szülei Nápoly környékéről származtak) miatt elég sok atrocitás érte gyerekkorában. Egy New York-i katolikus iskolában kezdte meg tanulmányait, ám kicsapták, miután megütötte egy tanárát. Ezzel fel is hagyott a tanulással, alkalmi munkákból tartotta fenn magát, majd az 1910-es évek végén belépett a brooklyni Frankie Yale bandájába.

Ezekben az években szerezte híres vágásait Frank Galluciótól, miután Al egy bárban inzultálta a húgát

– írja a Rubicon.hu.

A „sebhelyes arcút” az évtized végén Yale mentora, Johnny Torrio hívta Chicagóba, hogy csatlakozzon hozzá. Rövid időn belül a legbelső bizalmi körbe emelkedett, a szesztilalom idején oroszlánrészt vállalt a csempészhálózat kiterjesztésében, és aktívan részt vett a rivális maffiafőnökök likvidálásában is.

Hamar a csúcsra ért

Torrio egy életveszélyes sérülése után bizalmasának adta át hatalmát, 26 évesen Al Capone egy majdnem ezer bűnözőt „foglalkoztató” szervezet vezetője lett. Szesszel, kábítószerrel és fegyverrel üzletelő, államhatárokon átívelő hálózatát előbb a hírhedt Négy Kettes épületéből, majd a Lexington Hotel alatti főhadiszállásáról irányította.

Chicago leghatalmasabb bűnözője lett, miután pedig a metropolis közelében fekvő Cicero városába költözött, ott valóságos hűbérúrként viselkedett. Hatalmát mutatja, hogy a település polgármesterét egyszer nyílt színen, rendőrök jelenlétében pofozta fel, mert az nem egyeztetett vele egy rendelet kiadásáról.

Évekig gyakorlatilag bármit megtehetett amihez kedve támadt, de nem örökké. A pénzügyminisztérium egy ügynökének, Frank J. Wilsonnak sikerült megfognia: a számtalan gyilkosságot elrendelő, szeszt és kábítószert csempésző Al Capone végül adócsalás vádjával állt bíróság elé 1931-ben.

Teljesen leépült

Tizenegy évet kapott, számtalan fellebbezés és több börtön után 1934-ben a hírhedt Alcatraz falai közé került. Az az egykor rettegett bűnöző itt számtalan megaláztatáson ment keresztül, miközben elméje is elborult.

Egészségi állapotára való tekintettel a bíróság 1939-ben szabadlábra helyezte, hátralévő éveit Miami melletti birtokán töltötte családjával. Szellemi állapota, amely

az orvosi vizsgálatok szerint egy gyermek képességeit érte el,

nem engedte meg, hogy visszatérjen birodalma élére, melyet a második világháborúval bekövetkező változások hamarosan amúgy is porig romboltak. A legendás Al Capone, a szervezett bűnözés szimbóluma hosszú betegeskedés után, 1947. január 25-én fejezte be életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik