Tudomány koronavírus

Egyelőre nem tudni, valóban létezik-e a deltakron, a delta és omikron variáns kereszteződése

Adrien Fillon / Hans Lucas / AFP
Adrien Fillon / Hans Lucas / AFP

Egy ciprusi kutató úgy gondolja: olyan koronavírus-variánst talált, amely a delta és az omikron kereszteződése, vagyis mindkét variánsra utaló karakterjegyeket mutat. A Ciprusi Egyetem szakértője és csapata bejelentette a felfedezést, de azóta számos ellenvélemény is érkezett, és több más szakértő szerint egyszerű laboratóriumi szennyeződés lehet a felfedezés mögött. Egyelőre nem tudni, pontosan mi lehet az igazság. Leonidos Kostrikis és csapata 25 esetet fedezett fel, a variánst pedig deltakronnak nevezte el.

Az omikron fertőzőbbnek tűnik, mint a koronavírus korábbi variánsai, és most kezd dominánssá válni világszerte. A delta a nyáron vette át az irányítást egy időre, a vele fertőzött betegeknél szignifikánsan nagyobb volt a kórházba kerülés kockázata, mint a vírus alfa-változatától szenvedőknél. A deltakron, legalább is Kostrikis szerint, omikronszerű elváltozásokat mutat a delta variáns genomján belül. A kutató a ciprusi Sigma TV-ben elmondta: nem tudni, hogy felülkerekedik-e a deltakron a két másik variánson, vagy hogy egyáltalán elterjed-e.

„A ciprusi deltakron szekvenciák egészen egyértelműen szennyeződésnek tűnnek” – írta szombaton a Twitteren Thomas Peacock, az Imperial College London Barclay Laboratóriumának kutatója, aki koronavírus-kutatással foglalkozik. Egy másik tweetben hozzátette, hogy „ez nem hozható összefüggésbe a laboratórium minőségével, vagy bármi hasonlóval, szó szerint minden szekvenáló laborban előfordul ilyesmi néha”.

Kostrikis vasárnap megvédte a felfedezését a Bloomberg News hasábjain, és elmondta: az azonosított esetek „az őstörzsre nehezedő evolúciós nyomásra utalnak, hogy újabb mutációkat fejlesszen ki a vírus”, emiatt gondolja a szakértő azt, hogy a delta és az omikron kombinációjáról beszélünk. Hozzátette, hogy ez a kombináció nem egy egyedi esemény eredménye – mint például a minták laboratóriumi szennyeződése lenne.

Kostrikis elmondta, hogy az általa elemzett mintákat több országban több genetikai szekvenálási eljárással is feldolgozták.

A vírusok úgynevezett rekombinációs, mint például amilyen a deltakron is lehet, ismert jelenségek. Akkor fordulhatnak elő, ha egy vírus több változata kering egy időben, ami jelenleg a SARS-CoV-2 esetében történik. Szakértők azonban rámutattak, hogy a delta genomjában felfedezett omikronszerű mutációk mind a genetikai szekvencia egyetlen szakaszában találhatók – egy olyan szakaszban, amelyről ismert, hogy bizonyos szekvenálási eljárásoknak nehézségei vannak a feldolgozásánál.

Jeffrey Barrett, a brit székhelyű Wellcome Sanger Institute COVID-19 Genomikai Intézetének igazgatója a Deutsche Wellének rámutatott, hogy a témában végzett kutatásai alapján az állítólagos deltakron variáns „szinte bizonyosan nem biológiai rekombinációja a delta és az omikron variánsoknak”.

Ez még azonban nem azt jelenti, hogy a deltakron biztosan nem létezik: szakértők szerint néhány héten belül kiderülhet az igazság. Elméletben semmi akadálya nincs a két variáns rekombinációjának, de egyáltalán nem biztos, hogy a rekombinációs esemény már megtörtént, és az sem, hogy egyáltalán meg fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik