Tudomány az élet nagy kérdései

Miért ragad az ember nyelve a fagyos oszlophoz?

Aki kíváncsiságból, esetleg egy barátja unszolására kipróbálta már, hogy milyen megnyalni egy fagyos oszlopot, pontosan tudja, hogy a helyzet könnyen kellemetlenné válhat, és még sérüléssel is járhat. Szerencsére van módszer a fájdalommentes szabadulásra.

Sokan vannak, akik puszta kíváncsiságból, esetleg egy csíny áldozataként egy hideg téli napon megpróbáltak megnyalni egy fagyos fémoszlopot. A kísérlet hamar kellemetlenné válhat, a nyelv ugyanis pillanatok alatt a felülethez tapad, az ember pedig hosszú időre fogságba kerülhet. Mi áll a jelenség hátterében?

A rövid választ a nyelven lévő folyadék viselkedésénél kell keresni – írja a Cornell Anyagkutató Központ oldala. A nyelvünket beborító folyadék azonnal elkezd megfagyni, amint a fémhez érünk, feltéve, hogy az oszlop hőmérséklete 0 Celsius-foknál alacsonyabb.

Ahogy a folyadék megszilárdul a nyelv és a fagyos fém között, odatapad a testrész.

Minél hidegebb a fém, a folyamat annál gyorsabb. A jelenség egyébként nem csupán a nyelvnél figyelhető meg, ha például tenyerünkön verejték van, az is képes fogságba esni.

Kangah / Getty Images

A tapadásban fontos szerepet tölt be a felület anyaga: amennyiben hideg műanyagot vagy gumit érint meg az ember, nem eshet csapdába. A jelenség oka a fémek hővezető képességében rejlik.

A magas hővezető anyagoknál nagy mennyiségű hő áramlik a magasabb, illetve az alacsonyabb hőmérsékletű anyagok között. Az odafagyás esetében ez azt eredményezi, hogy a melegebb anyag, azaz a nyelv, hőt ad át az alacsonyabb hőmérsékletűnek, vagyis a fémnek. Mivel a fém jó hővezető, több hőt képes felvenni, mint amennyit a nyelv vére pótolni tud.

A megtapadás ebből adódóan a fémek mellett más kellően hideg, jó hővezető anyagoknál is jelentkezhet. Ha egy jégdarab eléggé fagyos, akár ahhoz is odatapadhat egy időre a nyelvünk.

Csúnya sérülést is okozhat

Az élmény kellemetlen és akár fájdalmas is lehet, de szerencsére vannak technikák a kiszabadulásra. A Michigani Egyetem egészségügyi karának oldala szerint fontos, hogy az ember ne kezdje el rángatni a nyelvét, mert az sérülést okozhat. Segítséget jelenthet, ha valaki meleg vizet tud önteni a megtapadt felületre, emellett az is hozzájárulhat a szabaduláshoz, ha a csapdába esett megpróbálja belehelni a fagyást.

Végső megoldásként a segélyhívás is szóba jöhet, hiszen a tapadás akár sérüléshez is vezethet.

A nyelv vagy ajak ilyenkor vérezni is kezdhet. Az enyhe vérzés általában 15 perc alatt enyhül, amennyiben pedig a vérzés magától eláll, a helyzet valószínűleg nem súlyos. Extrém esetben azonban le is szakadhat a nyelv egy része, ilyen esetben sürgősségi kezelésre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik