Tudomány

MTA: súlyosan károsodhat a Fertő-tó

Gerhard Wild / mauritius images / mauritius images via AFP
Gerhard Wild / mauritius images / mauritius images via AFP
A tervezett állami beruházás súlyosan károsítaná a Fertő-tó élővilágát, és a jövő generációk jogait is veszélyezteti a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint.

Állásfoglalást adott ki az MTA Biológiai Tudományok Osztálya a Fertő-tónál tervezett állami beruházással kapcsolatban. A projekt mintegy 60 hektárt érint a Fertő tó nádasának nyíltvízi szegélyében, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen.

Ebben fedett sportkomplexumot, műfüves futballpályát, 16 apartmanházat, 100-szobás szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő szerepel. A beruházás így a jelenleginél nagyobb területet venne el a Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát – áll az MTA által kiadott közleményben.

A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya szerint

természetvédelmi területen nem engedhető meg egy ekkora volumenű beruházás, ami egyébként a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti.

A testület ezért kéri a tervezett túlzó, és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését.

A tervezett beruházás ellen számos civil szervezet is tiltakozik immár hosszú ideje, a témáról itt olvashat bővebben a Greenpeace Magyarország aloldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik