Tudomány

Esős és meleg lesz a karácsony

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Múlt héten az időjárási modellek még fagyos, száraz karácsonyt jeleztek. Úgy tűnt, hogy a vasárnap érkezett hidegfront tartós lehűlést, az ország nagy részén napközben is fagypont alatti hőmérsékletet okoz. Számottevő csapadék azonban nem volt az előrejelzésben, így azt írtuk, az északkeleti területeken addig megmaradó hótakaró teheti helyenként fehérré a karácsonyt. Mostanra azonban minden a feje tetejére állt, a visszájára fordult. Vagyis majdnem minden:

A Bükkben, a Zemplén északi oldalán, valamint a Szamosközben még szenteste is havas maradhat a táj. Máshol viszont esővel és az őszt idéző, 10 fok körüli hőmérsékletekkel telik a karácsony

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Múlt heti előrejelzésünk a most csütörtöktől kezdődő időszakot illetően téves volt, a legfejlettebb időjárási modellek sem „látták” ezt a fordulatot. A meteorológus megfogalmazása szerint olyan a helyzet, mintha az ötös lottó sorsolásán kihúzzák a 112-es számot – de ettől még félrement.

Nézzünk most előre, lássuk, mi vár ránk a következő bő egy hétben.

Száraz, fagyos szerdáig

Jelenleg egy északkeleti irányból érkezett hidegfront alakítja időjárásunkat, az erős szél mellé 2-7 fokos maximumok jellemzik a hétfőt, kedden és szerdán pedig még hidegebb lesz. A szél fokozatosan mérséklődik, miközben a hajnali hőmérséklet -2 és -8 fok közé süllyed (egyes fagyzugos helyeken -10 és -12 fokot is mérhetünk), napközben pedig országos átlagban -2 és plusz 3 fok köré melegszik a levegő. Gyenge csapadék legfeljebb szórványosan fordulhat elő.

A változást egy Nyugat-Európában kialakuló markáns ciklon hozza el – ez az, ami nem „látszott” a modellek alapján – szerda estétől.

A szerda még a mostani száraz, fagyos idővel telik, este azonban kisebb csapadék kíséretében nyugatról megérkezik az enyhülés.

Esős, meleg karácsony

Csütörtöktől az ország legnagyobb részében már jókora esőre számíthatunk, Borsodban, Szabolcsban és a Szamosközben kevés hó is hullhat, ebből a fent említett területeken valamennyi péntekre is megmaradhat. Jelentős melegedés veszi kezdetét, 24-én (pénteken) már plusz 7-12 fok körül alakulnak az országos átlagok.

Az ünnepek alatt őszi időjárást tapasztalhatunk. A déli országrészben lesz a legmelegebb, néhol 14-15 fokot is mérhetünk, a csúcshőmérsékletek az ország legnagyobb részében  legtöbb helyen 10 fok körül alakul, a főváros térségében 7-9 fokra számíthatunk. A csapadék is kitart, december 25-én és 27-én országos esőkre számíthatunk, 26-án elsősorban délen és keleten fog esni, míg a 28-ai csapadékeloszlás még bizonytalan.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint 28-tól fokozatosan csökken a csapadék mennyisége, és 30-31. környékén érkezik egy hidegfront, ami nagyjából átlagosra hűti a levegőt. Ekkorra már a szórványosan jelentkező csapadék egy része hó formájában is hullhat, ám összességében inkább azt mondhatjuk: vegyes halmazállapotú lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik