Tudomány

Ismét elhalasztották a James Webb űrteleszkóp indítását

Jim WATSON / AFP
Jim WATSON / AFP

Legalább két nappal elhalasztotta a NASA a James Webb űrteleszkóp indítását az obszervatórium és a rakéta közötti kommunikációs hiba miatt – írja az MTI.

Így legkorábban december 24-én indulhat a világűrbe a 10 millió dolláros teleszkóp. A NASA közlése szerint a héten közölni fognak újabb információkat.

A James Webb egy Ariane5 rakéta fedélzetén, az Európai Űrügynökség (ESA) Francia Guyanán lévő űrállomásán várja útnak indítását. Az elmúlt vasárnap emelték a rakétára, az indítást december 22-re tervezték.

A Webb lesz a Hubble Űrteleszkóp utódja. Útnak indítása több évnyi csúszásban van.

Miután eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrande-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait és mintegy 5-10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik