Tudomány

Folyamatosan frissülő térkép készült a Föld-közeli aszteroidákról

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Interaktív térképet készített a NASA a bolygónkat megközelítő és a Naprendszerben száguldó objektumokról – olvasható az űrügynökség sajtóközleményében. Az objektumok mennyisége ijesztő, ugyanakkor megnyugtató lehet, hogy a NASA mindegyiket figyeli. A térképhez nem kell más, csak internetkapcsolat, telefonon, laptopon, táblagépen és számítógépen is lehet vizsgálgatni.

Évente aszteroidák ezreit és üstökösök tucatjait fedezik fel, amelyek egy részének pályája áthald a belső Naprendszeren is. Ezek az úgynevezett Föld-közeli objektumok (Near-Earth Objects, NEO). Jelenleg összesen körülbelül 28 000 NEO-t ismerünk, de számuk naponta növekszik.

Ezeket az objektumokat a NASA csillagászai gondosan nyomon követik, hátha valamelyik veszélyt jelentene bolygónkra.

Az új alkalmazás minden ismert NEO pályáját feltünteti, részletes információkat adva róluk. A képernyő alján található csúszka segítségével bárki gyorsan előre-hátra utazhat az időben, hogy végigkövesse a mozgásukat. A vizualizáció naponta kétszer frissül a legújabb adatokkal, így amint új objektumot fedeznek fel, és kiszámítják annak pályáját, hozzáadják az alkalmazáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik