Tudomány

Egy panda százezer éves csontjára bukkantak

Egy több mint százezer éves óriáspanda kövületére bukkantak Ázsia leghosszabb barlangjában, a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban – írja az MTI. A Kujcsoui Tudományos Akadémiához tartozó Hegyi Erőforrások Intézetének kutatói két fosszíliát találtak a Suanghe-barlangban.

A fogzománc elemzésével megállapították, hogy az egyik egyed 102 ezer éve, a másik 49 ezer éve élt.

Dejüan Vang, az intézet kutatója szerint nagyon ritkán kerülnek elő ilyen jó állapotú pandafosszíliák.

Michael Leidel / EyeEm / Getty Images

A legutóbbi, külföldi kutatók közreműködésével végzett vizsgálat során radiális szezámcsontokra utaló bizonyítékokat fedeztek fel. A szezámcsont két apró, kerek csont a nagyujj lábközépcsontjának vége alatt. Mivel az óriáspandák hüvelykujjaik segítségével fogják meg a bambuszt evés közben, a faj végtagjai különböznek rokonaikétól: egy plusz nagyujjal rendelkeznek. Ez tulajdonképpen egy abnormálisan megnagyobbodott csuklócsont, amely a bambuszrügyek megragadásában segít.

Vang szerint a felfedezés azt mutatja, hogy az óriáspandák már ekkor rendelkeztek ugyanazokkal a megkülönböztető fizikai jellemzőkkel, mint a mai példányok. A kövületek segítenek jobban megérteni a faj táplálkozásának evolúcióját.

A Suanghe-barlang összetett belső szerkezete miatt különösen alkalmas élőhely volt az óriáspandák számára. Eddig mindegy 30 óriáspanda-fosszíliát fedeztek fel a barlangrendszerben. Más emlősök is kedvelték a környéket: sakálok, orrszarvúak, fekete medvék, indiai cibetmacskák és más áéllatok egyedeinek maradványait is feltárták korábbi ásatásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik