Tudomány

Komoly fagyok és hó is lesz a héten

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A hétvégére megjött a tél, az ország jelentős részén havazott, és főleg az északi területeken hosszabb-rövidebb ideig meg is maradt – vagy még most, hétfőn is látható belőle valami. A december idáig kevéssel alulmúlja az ilyenkor szokásos 1-4 Celsius fokos napi középértéket, a folytatásban pedig erős hullámzásra számíthatunk akár a hőmérsékletet, akár a csapadékot nézzük.

Mielőtt azonban belemennénk a hazánkat érintő részletekbe, Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa egy érdekes helyzetre hívja fel a figyelmet. Egy északkeleti hideg áramlat kőkeményen „beszúrt” a Balti térségbe, Szentpétervártól Fehéroroszországig elképesztően hideg van: a napi maximumok -25, a minimumok -35 fok körül alakulnak ezekben a napokban.

Ez a hőmérséklet még ott is 16-18 fokkal az átlagos alatt van

– mondja a 24.hu-nak a szakember. Az összehasonlítás kedvéért Magyarországon 10 fokos anomália esetén már nagy eséllyel megdőlnek az adott napi hőmérsékleti rekordok.

Kemény fagyok hét közepén

Hálásak lehetünk, hogy minket mindez elkerül, és szerencsére a Nyugat-Európában készülő haddelhaddból is csupán enyhe légáramlatokat kapunk. Kezdjük az elején, vagyis hétfő délutánra kitisztul az ég, mindenhol megszűnik a csapadék. Csütörtökig sem esőre, sem hóra nem kell készülnünk, ám a felhők hiánya fokozatosan, de jelentősen visszaveti a hőmérsékletet:

szerdán már délután is csak -1 és plusz 4 fokra melegszik a levegő, éjjel pedig mindenhol fagypont alatt marad a hőmérséklet, a havas tájakon (az ország nagyjából 20 százalékán) kemény fagy, -8 és -13 fok is lehet.

Közben nyugaton, elsősorban a Brit-szigetek térségébe 8-ára egy nagyon komoly viharciklon érkezik óriási széllel valódi ítéletidőt okoz – a hurrikánokhoz mérhető erejű ciklonokról itt írtunk bővebben. A következő 11-én, a következő 14-15. táján csap le, szerencsére egyre inkább távolodva a kontinenstől.

Hóval érkezik az enyhülés

Mi pedig mindebből annyit érzékelünk majd, hogy délnyugat felől enyhébb, nedvességgel teli légtömegek érik el hazánkat. Az első melegfront csütörtökre ér ide, és esőt, havas esőt, havazást, helyenként jelentős, akár 5-8 centi havat hozhat. Ezek a frontok általában hóval indulnak, majd esőre váltanak, ez lesz most is.

Északon ideig-óráig fehér maradhat a táj, de végül mindenhol elolvad a hó, hétvégére már csak itt-ott számíthatunk némi szitálásra, hószállingózásra. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ahogy az egymás nyomában járó viharciklonok egyre távolabb sodródnak, a hazai enyhülés is veszít lendületéből.

A december 12-15. közötti időszak párásnak, ködösnek ígérkezik, mindenhol elolvad a hó. Ezt követően még mindig elég nagy a bizonytalanság, a modellek alapján óvatosan arra lehet következtetni, hogy hideg, de száraz lesz a folytatás. Molnár László továbbra is úgy véli, hogy az elmúlt évek tapasztalataival szemben úgy tűnik, az idei tél nem marad el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik