Tudomány

Eljárás indulhat a Nemzetközi Űrállomás szivárgása miatt

2018-ban szivárgást észleltek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz szegmensében. Utóbb kiderült, hogy a sérülés az ISS-re csatlakozó Szojuz űrhajón volt, a probléma pedig nem fenyegette a legénységet. Az orosz nyomozás során arra jutottak, hogy a lyuk belülről keletkezett, sőt a szabotázs lehetőségét sem vetették el. Idén az orosz sajtó már arról írt, hogy az amerikai Serena Auñón-Chancellor missziója alatt idegösszeomlást tapasztalt, és ezt követően, szándékosan okozott sérülést az űrhajóban, hogy előbb hazajuthasson.

Az RIA Novosztyi szerint a Roszkoszmosz űrhivatal a közelmúltban lezárta vizsgálatát, a dokumentumokat pedig megküldte a bűnüldöző szerveknek – írja az Engadget.

Ezzel lehetőség nyílt az esetleges büntetőeljárás megindítására.

A RIA Novosztyi felelevenítette azt a hivatalosan meg nem erősített értesülést is, mely szerint Auñón-Chancellor volt a felelős a sérülésért.

Handout / NASA TV / AFP

A NASA szerint kizárható, hogy asztronautáinak köze volt az esethez, mivel a szivárgás kezdedetok amerikai űrhajósok nem tartózkodtak az orosz szegmensnél. Az Egyesült Államok ezt az információt a nyomozás kezdetén meg is osztotta Oroszországgal. Bill Nelson, a NASA igazgatója szerint a vádaskodások hamisak és hiteltelenek.

Az utóbbi időkben egyre nő a feszültség az űrben Oroszország és Amerika között. A fokozódó ellentétről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik