Tudomány europoli

EU: ez már személyes ügy, nem politika

JULIEN WARNAND / POOL / AFP
JULIEN WARNAND / POOL / AFP

„A fiam tegnap este átküldött egy képet az unokámról. Több mint egy éves. 2050-ben 31 éves felnőtt férfi lesz. Ha sikerrel járunk, egy élhető világban fog felnőni, tiszta levegővel, tiszta vízzel, ha viszont elbukunk, küzdenie kell majd. Szeretném, ha békés élete lenne. Ez már személyes ügy, nem politika” – mondta az ENSZ klímakonferenciájának utolsó napján tartott megbeszélésen Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. A megbeszélésen az országok szólhattak hozzá nyilvánosan az egyezmény legfrissebb vázlatához, és mondhatták el, mit adnának hozzá, vennének el, vagy tartanának meg mindenképpen.

A legtöbb megszólaló pontosabb és erősebb szövegezést várt el a COP-tól, illetve azt is, hogy a károk és veszteségek támogatása legalább duplájára nőjön. Kiemelték, hogy az emberi jogoknak és az őslakos csoportoknak védelme ugyanúgy nagyon fontos, mint a megfelelő finanszírozás.

“Szeretném, ha jövőre úgy találkoznánk Egyiptomban, hogy azt mondhassuk: jó úton haladunk ahhoz, hogy a 1,5 Celsius-fokot ne lépjük túl” – mondta Timmermans. Megjegyezte azt is, hogy a szénnel és annak támogatásaival kapcsolatos komoly tettek nélkül bármilyen megegyezés teljesen jelentéktelen és felesleges. Ahogy Svájc is kiemelte a beszédében:

az újabb szövegben csupán azon szénerőművek támogatásának megszüntetése szerepel, amelyek régiek és nem elég hatékonyak – az újabbak ennek ellenére üzemelhetnek, ha megfelelnek a feltételeknek.

Az EU felhívta a figyelmet, hogy a finanszírozás nagyon lassan mozog, és nem elegendő: az EU eddig 27 milliárd eurót ajánlott fel a célra, de hajlandó tárgyalni további összegekről. A finanszírozással kapcsolatban egyébként is rengeteg még a kérdés: a sérülékeny országok nagyon kevésnek tartják a károk és veszteségek kárpótlására adott összegeket. „A fő kibocsátóknak van a legnagyobb felelőssége” – mondta Kenya képviselője, kiemelve, hogy ami a világ átlaghőmérsékletében 1,5 Celsius-foknyi változás, az Afrikában még mindig 3 fokos emelkedést jelent.

Ben STANSALL / AFP Alok Sharma.

Felhívta a COP26 elnökéne, Alok Sharmának figyelmét: a fiatalok nem bíznak abban, hogy Glasgow-ban tetteket és nemcsak ígéreteket látnak majd. „A bolygót csak kölcsönbe kaptuk a gyerekeinktől és az ő gyerekeiktől. A kapzsiságunk azonban veszélybe sodorta a gyerekeink jövőjét. Szégyellnünk kellene magunkat. A fiataloktól egy utolsó esélyt kaptunk Glasgow-ban.”

Bangladesh képviselője elmondta: ez egy nagyon különleges COP, mivel a tudomány soha nem volt ennyire tiszta azzal kapcsolatban, mire van szükség, hogy a katasztrófát megelőzzük. A párizsi klímaegyezmény mintájára a képviselő javasolta, hogy a hamarosan megszülető szöveget glasgow-i vészhelyzeti paktumnak hívják majd, ezzel is jelezve, mennyire sürget az idő a cselekvésre.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik