Tudomány

Megint vészhelyzet volt a Nemzetközi Űrállomáson

NASA / AFP
NASA / AFP

Hétfő reggel megint meglökte a Nemzetközi Űrállomást egy orosz űrhajó, ez már a második ilyen eset július óta – írja a Business Insider. A The New York Times szerint Oleg Novickij kozmonauta végzett teszteket egy, az ISS-hez dokkolt Szojuz űrhajón, amelynek hajtóműve annyira beindult, hogy eltaszította a pályájáról az űrállomást. A legénység vészhelyzeti üzemmódba kapcsolt.

Részleteket még nem tudni, de az biztos, hogy Houstonból odaszóltak az asztronautáknak, hogy az állomás orientációja megváltozott. A Roszkoszmosz később azt közölte, hogy a probléma ideiglenes volt, és gyorsan meg tudták oldani.

Júliusban az orosz Nauka kutatómodul csatlakozása után komoly bajok akadtak az ISS-en: az állomás elmozdult a helyéről, miután váratlanul működésbe léptek az orosz egység hajtóművei.

Kapcsolódó
Nagyobb volt a baj a Nemzetközi Űrállomáson, mint eddig állították
Nem voltak helyesek a korábban nyilvánosságra hozott adatok.

A NASA később közölte, hogy az ISS 45 fokkal elfordult, de az űrhajósok, meg az amerikai és az orosz irányítóközpont együttműködésével sikerült leállítani a Nauka hajtóműveit, és a Zvezda modul, illetve a Progressz teherűrhajó hajtóműveinek beindításával visszafordították az ISS-t az eredeti helyzetébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik