Tudomány

Nem lesz nemi kvóta a Nobel-díjnál

C.K. Koay / Flickr
C.K. Koay / Flickr

A tudományos Nobel-díjakat odaítélő akadémia vezetője kijelentette, hogy nem vezet be nemi kvótákat – írja a BBC. A kérdés azért merült fel, mert az idei évben mindössze egyetlen nő volt a díjazottak között: Maria Ressa újságíró megosztva kapta a béke Nobel-díjat.

Goran Hansson, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia vezetője azt mondta: azt akarják, hogy az emberek azért nyerjék el a díjat, „mert ők tették a legfontosabb tudományos felfedezést”. Ezt pedig a genderkvóták bevezetése befolyásolhatná.

1901 óta mindössze 59 nő kapott Nobel-díjat. Marie Curie volt az első, és a mai napig egyetlen, aki kétszer nyerte el az elismerést nőként.

„Szomorú, hogy ilyen kevés Nobel-díjas nő van, és ez tükrözi a társadalom igazságtalan körülményeit, amelyek még mindig fennállnak. Még nagyon sok tennivaló van e téren” – mondta Hansson. „Úgy döntöttünk, hogy nem lesz kvótánk a nemre vagy etnikai hovatartozásra” – mondta, hozzátéve, hogy a döntés „összhangban van Alfred Nobel utolsó akaratának szellemével”.

Bár a korábbi évtizedekhez képest mostanában több nőt ismernek el a díjjal, Hansson szerint ez a szám „nagyon alacsony szintről” indult el növekedésnek. „Ne feledjük, hogy Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában a természettudományok professzorainak mintegy 10% -a nő csupán, és ez a szám még alacsonyabb, ha Kelet-Ázsiát nézzük” – mondta.

A tudós azonban biztosította az újságírókat afelől: odafigyelnek, hogy a bizottságban továbbra is nagy számban képviseljék magukat nők, és arra is, hogy több nő jelölhessen, mint eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik