Tudomány koronavírus

Csúnya meglepetést tartogathat idén az influenza

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Kérdés, idén pontosan melyik influenzatörzs érkezését várjuk, illetve mennyire kopott meg az immunrendszerünk. Ráadásul a koronavírus még mindig köztünk van.

Nincsenek lezárások, komoly korlátozások, az új esetek száma – bár nő – viszonylag alacsony még mindig, talán ezért szorult némileg háttérbe a koronavírus-járvány a közbeszédben. Akik megkapták az oltásokat, inkább már előre néznek, próbálják elfelejteni az elmúlt rémes hónapokat. Akik pedig nem, azok eddig is homokba dugták a fejüket. Pedig a kórokozó egyértelműen az utóbbiak köréből szedi áldozatai túlnyomó többségét, és ezzel összefüggésben egyre többen figyelmeztetnek a szezonális influenzajárvány közeledtére is. Egészen pontosan annak veszélyére, ha a két, egyenként is komoly tüneteket okozó vírus egyszerre támadja a szervezetet. Sőt

ha két év után idén megérkezik az influenzajárvány, az már önmagában, koronavírus nélkül is igencsak aggasztó helyzetet teremt.

Dr. Kemenesi Gábor virológussal, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársával beszélgettünk.

Csortos Szabolcs

Egyes vírustörzsek eltűntek

A szezonális influenzajárvány csúcsa hazánkban általában decemberben jelentkezik, e mögött a kedvező környezeti feltételek és a zárt terekben megnövekedett zsúfoltság mellett van még egy fontos tényező. Keveset beszélünk róla, de az aktuálisan megjelenő vagy széthurcolt vírustörzsek keringését az emberek globális mozgása is erősen alakítja. Vagyis ha nincs nagy nemzetközi mozgás, komoly járvány sincs.

Ennek lehetünk tanúi 2020 eleje óta, amikor is a világszinten bevezetett utazási korlátozások miatt az influenza nem volt képes terjedni. Az elmúlt két évben nem söpört végig a járvány, a vírus csupán egyes gócpontokban cirkulált. Ha pedig egy vírustörzs nem képes emberről emberre szaporán haladva a fertőzési láncokon végigmenni, gyakorlatilag kihal. Most is megfigyelhettük:

Az influenza B törzs úgynevezett Yamagata vonala és számos influenza A variáns egyszerűen eltűnt, miután nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni

– mondja a 24.hu-nak Kemenesi Gábor. Hozzátette, mindez rávilágít a lezárások, az emberek elkülönítésének hatékonyságára is cseppfertőzéssel terjedő vírusok ellenében – nyilván itt az egészségügyi szempontból vett hatékonyságról van szó.

Két év után letaglózhat

Eddig azt is gondolhatjuk, micsoda jó hírek, de most jön a feketeleves: ha idén kialakul a szezonális influenzajárvány, bizony nehéz helyzetbe kerülünk. Erre egyébként akkor lesz nagyobb esély, ha a bolygó népessége újra mozgásba lendül, ismét megindulnak azok a csatornák amelyek a vírust mindenfelé elviszik – a szezonális influenza az egyik leglátványosabb lenyomata a globalizált világfalunak. A szakember szavaival aggasztó, a tudomány számára egyben érdekes lesz, leginkább a sok ismeretlen tényező miatt.

Az egyik ismeretlen tényező abból adódik, hogy az influenza elképesztő változékonysága miatt minden évben speciálisan az aktuálisan felfutó vírustörzsek ellen kidolgozott vakcinával kell oltani. Most viszont még nem tudjuk pontosan, mik lesznek ezek, márpedig a megfelelő védettség eléréséhez lassan el kellene kezdeni az oltást, mégpedig a célzott hatóanyaggal.

Komka Péter / MTI Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program részeként 2019. október 25-én

Idén is van ilyen, bár jóval szerényebb tapasztalatok alapján előállított vakcina. Dr. Békássy Szabolcs háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító tagja a 24.hu-nak elmondta: voltak olyan országok, ahol a lazább járványügyi szabályok miatt tavaly is cirkulált az influenza vírus, ilyen volt például Kambodzsa és Thaiföld. Az idei vakcinát az ott cirkuláló törzseknek megfelelően állították elő, így az A és B törzseket fogja tartalmazni, és a koronavírus elleni vakcinával akár egy időben is beadható.

A Népszava információi szerint legkésőbb október 15-ig minden háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető, hazai gyártású 3Fluart oltás, a kormány erre a célra 1,3 millió adagot biztosít. A 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát is vásárolt a kabinet.

Kopott immunitás?

Főként az idősebb és/vagy krónikus betegséggel küzdő emberek számára fontos, hogy részesüljenek az oltóanyag jelentette, leghatásosabb védelemben. A másik ismeretlen terület saját szervezetünk reakciója.

Egymás után két influenzaszezon kimaradt, kérdés, hogy eközben mennyire kopott meg az immunitásunk.

A válaszokat a gyakorlat fogja megadni, jóslatokba a szakember érthető módon nem kíván belemenni. Még egyszer hangsúlyozzuk: semmiféle tudományos adat nem utal arra, hogy milyen lesz az idei influenzaszezon. Józan paraszti ésszel is könnyű azonban belátni, hogy a jelenléti oktatás, a munkahelyekre való visszatérés segíti a cseppfertőzéssel terjedő járványokat.

Korona és influenza? Nem tudjuk

Ugyancsak a bizonytalanság a legerősebb, ha a koronavírus és az influenza együttes hatását kívánjuk elemezni. Egyszerűen nincs annyi tapasztalat, ami iránymutató lehetne, a legjobb mindkettő ellen védekezni, és a háziorvos útmutatását követve mindkét vírus ellen beadatni az általa javasolt oltást. Ökölszabályként elmondhatjuk, hogy mind a SARS-COV2, mind az influenza komoly légúti tüneteket képes kiváltani, együttes vagy egymás utáni támadásuk nagyon komoly kihívást jelent a szervezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik