DOMINICK REUTER / AFP
Tudomány

Influenza elleni mRNS-oltást tesztel a Pfizer

A Pfizer bejelentette, hogy elkezdte tesztelni az influenza elleni mRNS-oltását – írja a MedicalXPress. A jelenlegi influenza-vakcinák 40-60 százalékos hatásossággal dolgoznak, a Pfizer ezt szeretné javítani ugyanazzal a technológiával, amivel a koronavírus elleni védőoltását gyártotta.

Az első kísérletekben 600 amerikait fognak tesztelni, akik a 65-85 éves korosztályból kerülnek ki.

A hagyományos szezonális influenza elleni vakcinákat általában úgy készítik, hogy a vírust csirketojásban vagy emlőssejtekben tenyésztik, majd a vírusokat inaktiválják és feldolgozzák, hogy oltóanyaggá alakítsák őket. A folyamat tele van kihívásokkal, többek között azzal, hogy olyan vakcinákat állítsanak elő, amelyek erős immunválaszt váltanak ki, és lépést tartanak a vírustörzsek mutálódásával.

Az mRNS technológia különlegessége az, hogy csak a vírus genetikai szekvenciáját vagy annak egy meghatározott részét igényli, lehetővé téve a gyorsabb és rugalmasabb gyártást.

A Pfizer különösen azt akarja összehasonlítani, hogy milyen szintű és mennyire biztonságos az immunválasz egy, kettő vagy négykomponensű mRNS-oltóanyag esetén különböző adagokban szemben a hagyományos négykomponensű oltóanyagokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!