Tudomány koronavírus

Úgy tűnik, biztonságos egyszerre oltani influenzára és koronavírusra

Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Először készült kutatás arra, hogy mennyire biztonságos egyszerre, egyazon időben oltani az influenza és a koronavírus elleni védőoltással – számol be róla a The Guardian. Az eredmények azt mutatják, hogy a Pfizer és az Astrazeneca vakcinája adható egyszerre az influenza elleni oltással, a mellékhatások viszonylag enyhék maradtak, bár néhányan kicsit hevesebben reagáltak a kombinációra, mint külön-külön a vakcinákra. A kutatást végző Bristoli Egyetem szakértői szerint a mellékhatások típusai nem változtak:

a leggyakoribbak a karfájdalom, az átmeneti fáradékonyság, fejfájás és izomfájdalom voltak.

A kutatásban résztvevőktől vérmintát is vettek, ezek segítségével megállapították, hogy az immunválasz mindkét vakcinára megfelelő volt, egyik sem erősítette vagy gyengítette a másikat. A legcélszerűbb a vakcinákat egymás után, másik karba beadni – derült ki az eredményekből.

A ComFluCOV kutatás vezető kutatója, Dr. Rajeka Lazarus elmondta: az eredményeket még nem látta független tanácsadó testület, mindössze preprintről van szó, de mindenképpen nagy lépést jelentenek a jó irány felé. A tudósok ugyanis egy kifejezetten erős influenzajárványtól tartanak idén, hiszen a természetes immunitás a koronavírus miatti lezárások miatt tavaly nem alakult ki.

Az önkéntesek körülbelül háromnegyede legalább egy szisztémás mellékhatásról, például fáradtságról számolt be, függetlenül attól, hogy koronavírus elleni oltást kapott csak, vagy azt influenza elleni vakcinával kombinálták. A súlyos reakciók ritkák voltak, de volt egy személy, akit migrénnel vittek kórházba.

A kutatás végén a résztvevők 97 százaléka mondta azt, hogy a jövőben is felvenné együtt a két vakcinát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik