Tudomány koronavírus

Megjött a fővárosi idősotthonos antitestvizsgálat eredménye

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Megérkeztek az idősotthonokban elvégzett antitesttesztek vizsgálati eredményei. A sajtóközleményből kiderül: a vizsgálatban résztvevő 1002 ellátott 95,81 százalékának van megfelelő antitestszintje, az 503 megvizsgált dolgozónál pedig 97,6 százalékos az arány.

A felmérés célja az volt, hogy átfogó általános képet lehessen kapni az intézményekben lakók és az intézmények munkatársai koronavírussal szembeni védettségi státuszának egyik fontos alkotóeleméről az IgG neutralizáló antitestszint meghatározásával. A kellő mintaszám és a csoportok képzése lehetővé tette – az idő múlására, valamint a harmadik oltás hatására is figyelemmel – a helyzet feltérképezését, egyben szükség szerint a beavatkozási pontok megállapítását – írja a Fővárosi Önkormányzat sajtóközleménye.

A vizsgálatban való részvétel önkéntes volt, de ahhoz a mintát adó személyeket úgy kérték mintaadásra, hogy azok a minták eredményét rögzítő táblázatban szereplő tulajdonságok szerint lehetőleg az ellátottak tekintetében, arányaiban és jellemzőiben a leginkább reprezentatív halmazt képezzék.

A két oltással rendelkező ellátottak esetében a vizsgálatra kerültek száma 304 fő, ebből 284 fő rendelkezik a védettséghez szükséges antitestszinttel, amely 93,42 %-os arány. A két oltással rendelkező munkavállalók esetében a vizsgálatra kerültek száma 306 fő, ebből 303 fő rendelkezik a védettséghez szükséges antitestszinttel, amely 99,02 %-os arány.

ATTILA KISBENEDEK / AFP

A három oltással rendelkező ellátottak esetében a vizsgálatra kerültek száma 661 fő, ebből 656 fő rendelkezik a védettséghez szükséges antitestszinttel, amely 99,24 %-os arány. A három oltással rendelkező munkavállalók esetében a vizsgálatra kerültek száma 176 fő, ebből 176 fő rendelkezik a védettséghez szükséges antitestszinttel, amely 100,00 %-os arány.

A vizsgálatok eredményeként mind az ellátottak, mind a munkavállalók esetében jól látható az ellenanyagszint emelkedése a harmadik oltást követően. Külön kiemelendő, hogy

a harmadik oltással is rendelkező munkavállalók esetében nem találtak olyan személyt, aki ne rendelkezne a védettséghez szükséges antitestszinttel.

A Fővárosi Önkormányzat az idősellátást végző bentlakásos intézményekben már a tavasz folyamán is végzett hasonló vizsgálatot. A tavaszi eredmények és a mostani, két oltással rendelkezőkre vonatkozó eredmények összehasonlítása alapján egyértelműen megállapítható, hogy a tavaszi eredmények magasabb IgG ellenagyag szinteket mutattak, mint a két oltással rendelkezőknél szeptemberben mért értékek. Az is megállapítható ugyanakkor, hogy a most három oltással rendelkezők esetében az ellenanyagszint magasabb, mint áprilisban a kétszeresen oltottak esetében tapasztalható volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik