Tudomány

Időjárás: minden megváltozik szerdától

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Régóta tart a természetbe csábító enyhe, napos idő, egy-két esősebb nap kivételével mintha őszi színfalak között szép lassan elszunnyadna a nyár. Ennek viszont most vége, szerdára nagyon jelentős változás érkezik.

Kiadós esők jönnek és erős lehűlés, az ország nagy részén 10 fok körül alakulnak a napi maximumok, a hőmérséklet átlag alá süllyed

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Zivatarok és egy havi csapadék

Cseppet sem tudományos, de annál szemléletesebb hasonlattal: mintha egy gigantikus légköri ostor vége csapódna a Kárpát-medencére. Az Északnyugat-Európa felett örvénylő ciklonból leszakadt egy hideg légörvény, amely hatására a Földközi-tenger felett egy mediterrán ciklon képződött. Ez a ciklon pedig hűvös légtömegeket húz térségünkbe, a végeredmény pedig az esős hideg.

A csapadék nyugatról érkezik, és mivel a felszín még jóval melegebb a bekúszó légtömegeknél, zivatarok is jó eséllyel alakulhatnak ki. Ennek okán kedden öt nyugati megyénkben van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, „elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat”.

Szerdán mindez már 13 megyét és Budapestet is érinti kiegészítve azzal, hogy 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat. Az északkeleti országrész kivételével végre valóban jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk: nyugaton pár nap alatt 50-70 mm – nagyjából az október havi átlag – várható, a főváros térségében 20-30, míg északkeleten legfeljebb 5 mm.

Lehűlés és hó a Kárpátokban

Jellemzően felhős lesz az ég, ami csökkenti a talaj hőveszteségét, így fagyra nem kell számítanunk, ám a jellemzően derült északkeleti országrészben hajnalonként 0 fok környékére süllyed a hőmérséklet. Az Alpok és a Kárpátok 1200-1300 méternél magasabb hegyein egyébként havazhat is.

Országos átlagban az esős területeken (vagyis hazánk csaknem 70 százalékán) 10 fok körül alakulnak a maximumok, keleten 15 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Jókora esés ez az elmúlt napokhoz képest, és az október eleji átlagot sem éri el. Pénteken már csak délnyugaton számítunk esőre, majd az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint lassú melegedés kezdődik. A most ránk törő hideg miatt elég alacsony szintről indulunk, jelen állás szerint október 20. környékén érjük el az akkor átlagosnak számító 18-19 fokos csúcsokat.

Egyelőre úgy tűnik, a hónap utolsó hetében újabb hidegbetörés várható, amely november első napjaira is rányomja majd a bélyegét. A párját ritkító módon a szokásosnál jóval korábban, még augusztus végén kialakult kiterjedt és stabil anticiklon, amely most tőlünk északkeletre helyezkedik el, időről időre markáns változásokat képes előidézni hazánk időjárásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik