Tudomány

Évekkel később is lehet nyoma a testvéri zaklatásnak

Image taken by Mayte Torres
Image taken by Mayte Torres

Figyelemreméltó eredményre jutott a Yorki Egyetem kutatócsapata: azoknak, akiket a testvérük zaklatott gyerekkorukban, később nagyobb eséllyel lehet mentális problémájuk. Még érdekesebb, hogy mindenképpen van mentális hatása a bántalmazásnak, akkor is, ha valaki nem áldozat, hanem elkövető, esetleg mindkettő – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a serdülőkor különösen sérülékeny időszak a későbbi mentális egészség szempontjából, és a problémás testvérkapcsolatok ilyenkor nagyon sokat nyomhatnak a latban. Ez volt az első kutatás egyébként, ahol a negatív hatások mellett a jó testvérkapcsolat pozitív hatásait is vizsgálták.

Érdekes eredmény, hogy azok, akik zaklatták a testvérüket, ők maguk azonban nem éltek át zaklatást, ugyanúgy rosszabb mentális egészséggel számolhattak évekkel később, mint azok, akiket zaklattak. 

Végül a tanulmány azt is mondja, hogy a megelőző beavatkozások, amelyek célja a mentális nehézségek csökkentése és a pozitív mentális egészség megőrzése, a késői serdülőkorban akár még képesek is lehetnek a rossz testvéri kapcsolat ellensúlyozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik