Tudomány

Finnországban minierdőt telepítettek az óvodákba, megváltozott a gyerekek immunrendszere

MaximFesenko / Getty Images
MaximFesenko / Getty Images

Érdekes kísérletbe kezdtek Finnországban: néhány óvodában füvet és cserjéket ültettek az udvaron, és hagyták, hogy a gyerekek növényeket gondozzanak, majd megnézték a kezükön és a gyomrukban található baktériumok minőségét. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik ilyen óvodában játszottak, sokkal változatosabb mikrobiommal rendelkeztek, ezzel egészségesebbek is lettek, és javult az immunrendszerük – írja a Science Alert.

A főként betonalapú udvarral rendelkező óvodák lakóihoz képest már 28 nappal később változatosabb lett a mikrobiomjuk a zöldebb óvodában játszó gyerekeknek, és a szakértők megnövekedett T-sejtszámot is regisztráltak, ami a jól működő immunrendszer jelzője. A kutatók egyébkén 75 óvodást vizsgáltak, akik 3-5 évesek voltak, és 10 különböző óvodába jártak. A szakértők az óvodákat felosztották három csoportra: az egyikben csak betonozott udvaron játszottak a gyerekek, a másikban ültettek növényeket, a harmadikban pedig kivitték a gyerekeket a közeli füves-fás részre.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy azok az emberek, ide értve a gyerekeket is, akik gyakran voltak zöld terület közelében, sokkal egészségesebbek, és jobb az immunrendszerük is. A mostani kísérletben is kiderült:

a zöld óvoda legalább olyan jót tesz a gyerek szervezetének, mintha minden nap az erdőben sétálna.

Bár a Helsinki Egyetem eredményei nem adnak mindenre választ, mégis igazolják azt a gondolatot, hogy a környezeti mikrobák megváltozása viszonylag könnyen befolyásolhatja a gyermekek mikrobiomját, és segítséget nyújthat az immunrendszerüknek is. A biodiverzitás ilyen téren nagyon fontos lehet az emberi szervezet számára is, és ennek csökkenése részben magyarázhatja, miért sokasodnak az elmúlt években az immunrendszert érintő betegségek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik