Tudomány

Új vírusokat találtak az emberi szervezetben

A Wellcome Sanger Intézet és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium csapata több mint 140 ezer vírust azonosított az emberi emésztőrendszerben – számol be a Phys.org. A friss tanulmányban a szerzők azt írják, az érintett mikroorganizmusok mintegy felét korábban nem ismerte a tudomány.

A kutatók 28 ezer mikrobiom-mintát elemeztek, melyeket a világ különböző pontjairól gyűjtöttek be. A szakértőket meglepte a vírusok száma és sokszínűsége. A csapat az új információkat felhasználva egy, az emberi mikrobiomot bemutató adatbázist akar létrehozni.

CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az emberi emésztőrendszerben rengeteg mikroorganizmus található, köztük baktériumok, illetve az azokat fertőzni képes vírusok, az úgynevezett bakteriofágok. A rendszer normál működés mellett elengedhetetlen az egészség számára, egyes mikroorganizmusok például hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A mikrobiom felborulása ugyanakkor betegségeket okozhat.

A tudomány a fajok sokasága miatt meglehetősen keveset tud a szervezetünkben fellelhető mikroorganizmusokról. Luis Camarillo-Guerrero és kollégái most DNS-szekvenálással vizsgálták a vírusokat, a mintákban összesen 140 ezer fajt észleltek.

Fontos kiemelni, hogy a szervezetünkben jelen lévő vírusok többsége teljesen ártalmatlan.

A kutatók bíznak benne, hogy a hasonló vizsgálatokkal egyre jobban megismerhetik a mikrobiomot, illetve azt, hogy az egyes szereplői milyen hatást is gyakorolnak szervezetünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik