Tudomány

Komoly betegségeket okozhat a ketogén diéta

lacaosa / Getty Images
lacaosa / Getty Images

Részletes metaanalízis jelent meg a ketogén diéta egészségkárosító hatásairól a Frontiers in Nutrition tudományos folyóiratban. Amerikai és kanadai kutatók 123 korábbi kutatást néztek át, és találtak öt olyan betegséget, amelyek kialakulásában szerepe lehet a keto étrendnek.

A szakértők arra a konklúzióra jutottak, hogy bár az extrém alacsony szénhidrátbevitel és az étkezések megfelelő időzítése befolyásolhatja a szervezet zsíranyagcseréjét, a legtöbb ember számára az étrend hátrányai messze túlszárnyalhtaják az előnyeit. A keto diéta bizonyítottan jó lehet az epilepsziás rohamok sűrűségének csökkentésére, de egészséges embereknél több kárt okozhat, mint amennyit használ.

Az is kiderült, hogy bár súlyvesztésre megfelelő lehet az étrend, nem hatékonyabb, mint bármilyen más, egészségesebb diéta. 

A kutatók szerint az olyan ételek túlzott fogyasztása, mint a húsok, a sajt, az olajok és a keto diéta egyéb fő összetevői a megfelelő tápanyagok hiányával együtt jelentősen megnöveli számos gyakori krónikus betegség kockázatát. Azok az ételek, amelyek a keto étrend alapjait képezik, a vastagbélrák, szívbetegségek és az Alzheimer-kór fő kiváltó okai között is szerepelnek. A tanulmány a ketogén étrendhez kapcsolódó betegségekként a krónikus vesebetegségeket és a cukorbetegséget is felsorolja, illetve a kutatásból kiderült, hogy az étrend megnövelheti a vérben jelenlévő LDL-C (rossz koleszterin) szintjét, néha drámaian is.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy a ketogén étrendet folytató kismamák olyan gyerekeket hozhatnak világra, akiknek idegcsövet érintő agyi és gerincproblémái vannak. Új kutatások azt is bebizonyították, hogy ez az étrend akár a koronavírus-fertőzés súlyosságához is hozzájárulhat. A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák olyan ásványi anyagokat, antioxidánsokat és egyéb hasznos tápanyagokat tartalmaznak, amelyek pedig éppen segíthetnek leküzdeni ezeket a krónikus betegségeket.

„Tekintettel a gyakran csupán átmeneti előnyökre, a táplálékbevitelre gyakorolt kedvezőtlen hatásokra és a hosszú távú biztonságot nem bizonyító adatokra, a legtöbb ember számára a ketogén diéta kockázata meghaladhatja az előnyöket” – írják a kutatók a tanulmányban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik