Tudomány

Károsíthatja a szívet a ketogén diéta

BURCU ATALAY TANKUT / Getty Images
BURCU ATALAY TANKUT / Getty Images

A ketogén diéta egy aránylag magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely az utóbbi időkben rendkívül népszerűvé vált. A diétát alapvetően epilepsziás betegek számára fejlesztették ki, tudományos körökben pedig igen vitatott, hogy mennyire hatásos az egészséges személyek testtömeg-csökkentésében. Több szakértő úgy gondolja, hogy az étrend kifejezetten veszélyes lehet.

Kapcsolódó
Az orvos szerint káros a ketogén diéta
Schobert Norbiék valószínűleg ezzel is melléfogtak.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján a ketogén diéta fenyegetést jelenthet a szívre – írja az IFLScience. A kutatók patkányokkal folytattak kísérleteket, a hasonlóságok miatt nem ritka, hogy a szakértők rágcsálókat használjanak modellként.

A magas zsírtartalmú táplálék hatására megváltozott az állatok szívének működése, visszaesett a mitokondrium előállítása, és hegek alakultak ki a szívszövetben.

A ketózis egy természetes anyagcsere-reakció, ami akkor jelentkezik, amikor a szervezetben nincs elég glükóz. A máj ekkor a zsírból ketontesteket alakít ki, amelyeket aztán a szervezet alternatív energiaforrásként hasznosít. Mivel a ketogén diéta hatására csökken a zsírmolekulák, a glükóz és az inzulin szintje, sokan hatékony fogyókúrás lehetőséget látnak benne. Szakmai körökben ugyanakkor erősen vitatott, hogy az étrend mennyire hatékony, illetve egészséges-e egyáltalán hosszú távon. A legtöbb keton, mintegy 70 százalékuk, úgynevezett β-OHB. Bár ezek hasznosak lehetnek az immunrendszernek, korábbi vizsgálatok alapján veszélyessé is válhatnak.

Sa Csu, a Fudan Egyetem Csongsan Kórházának munkatársa kollégáival a ketózis szívre gyakorolt molekuláris hatásait elemezte. A kísérletben 18 patkánnyal dolgoztak, melyeket három csoportba osztottak: az elsőben ketogén, a másodikban normál, a harmadikban pedig korlátozott kalóriájú étrendet fogyasztottak az állatok négy hónapon át. A tesztidőszakot követően a csapat megvizsgálta a patkányok szívét, és arra jutott, hogy a ketogén diéta hatására nőtt az élőlényekben a β-OHB szintje, ami aktiválta a Sirt7 gént. Ez képes meggátolni a mitokondrium keletkezését. Az emberi sejtekben végzett kísérletek arra is rávilágítottak, hogy a folyamat képes előidézni a szívsejtek halálát, illetve a szív hegesedését.

Fontos kiemelni, hogy a ketogén diéta emberekre gyakorolt hatásainak alaposabb megértéséhez további kutatásokra lesz szükség. A friss tanulmány ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a különleges étrendet érdemes fenntartásokkal kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik