Tudomány

Ön kipróbálná, milyen egy évig a Marson élni?

Nisian Hughes / Getty Images
Nisian Hughes / Getty Images

Résztvevőket keres a NASA egyéves szimulált Mars-missziójához – írja az amerikai űrkutatási hivatal weboldala. A projekt 2022 őszén indul majd el, és a célja az lesz, hogy a NASA minél inkább megismerje a jövő Mars-asztronautáira váró kihívásokat, és hogy megfigyelje, hogyan tud több ember együttműködni egy hosszú, terepi szimulációban.

Kapcsolódó
Őrületes lelki teher lesz eljutni a Marsra
Zajlanak a kutatások, hogy feltérképezzék, mennyire fogunk megőrülni egy hosszú űrutazás során.

A csapatos egészség- és teljesítménykutató analóg expedíció (Crew Health and Performance Exploration Analog) három egyéves etapból áll majd, mindegyiket a NASA Johnson Űrközpontjában tartják.

A kutatási eredmények segítenek majd, hogy az asztronauták éles helyzetben jobban megoldják az esetleges felmerülő problémákat.

A négy résztvevő kicsit több, mint 150 négyzetméteres élettérben fog élni egy évig egy Mars Dűne Alfa (Mars Dune Alpha) nevű ál-marsbázison. A bázis szinte teljes egészében háromdimenziós nyomtatással készült. Az élőhelyen minden olyan kihívásnak kiteszik az analóg űrhajósokat, ami a Marson is adódhat, ide tartozik például az erőforrás-korlátozás, a berendezések meghibásodása, a kommunikációs késések és hasonlók. Az analóg asztronautáknak űrsétákat kell szimulálniuk, tudományos kutatásokat kell végezniük, és sok mindenhez virtuális valóságot használnak majd.

A projektre sajnos csak amerikaiak, vagy hosszú távon az USA-ban tartózkodók jelentkezhetnek, de mindenképpen érdekes lesz számunkra is végignézni, milyen kihívásokkal néznek szembe az analóg asztronauták az egy év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik