Tudomány

Nem tudott mintát gyűjteni a NASA marsjárója

Nem tudott kőzetmintát venni a Perseverance – írja az MTI. A NASA marsjárója pénteken fúrt először a vörös bolygó talajában, hogy anyagokat emeljen ki.

A szakértők jelenleg az adatok elemzésén dolgoznak, hogy kiderítsék a sikertelenség okát. A NASA szerint a Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet. A rover, amelyen 43 titánból készült gyűjtőcső van, jelenleg a Jezero-kráter feltárásán dolgozik. A marsjáró célja egyujjnyi vastagságú minta kiemelése volt.

Ugyan nem ilyen eredményt reméltünk, mindig van kockázata egy korábban soha nem alkalmazott módszernek

– mondta Thomas Zurbuchen, a tudományos misszió igazgatója.

Handout / NASA/JPL-Caltech / AFP

Ken Farley, a projekt szakembere szerint a kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne. A kutató hozzátette, lehetséges, hogy találnak benne összetört kőzetet, de az is elképzelhető, hogy az anyag porrá zúzódott.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre. A Perseverance-t egy éve indították el, expedíciójának egyik célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása. Az űreszköz februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a szakértők szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely alkalmas lehetett az élet számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik