Tudomány koronavírus

Koronavírus: az USA-ban az új fertőzöttek 19 százaléka gyerek

Volanthevist / Getty Images
Volanthevist / Getty Images

Ahogy a delta variáns egyre terjed, az Egyesült Államokban újra növekszenek a koronavírusos esetszámok. Az új fertőzöttek 19 százaléka viszont a gyerekek köréből kerül ki – írja a Popular Science. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics, AAP) szerint az országban 72 ezer gyerek kapta el a betegséget a héten, ez 85 százalékos emelkedés a korábbi héten mért 39 ezer után. A járvány kitörése óta majdnem 4,2 millió gyereknek volt pozitív a koronavírus-tesztje – az újabb számítások pedig azt mutatják, hogy az új fertőzöttek 19 százaléka közülük kerül ki.

Szerencsére a gyerekek jobbára a delta variánst is enyhe tünetekkel ússzák meg, bár a koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásairól még náluk sem tudni sok mindent. Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy átlagosan hat nap után meggyógyulnak, és fordul csak elő, hogy a megfertőződés után négy hétig, vagy annál tovább is fennmaradnak a tünetek.

Kapcsolódó
Koronavírus: gyorsan átmegy a gyerekeken a fertőzés
Átlagosan három tünet jelentkezett ezeknél a gyerekeknél, a leggyakoribb a fáradtság, a fejfájás és az ízlelés vagy szaglás elvesztése volt.

Ez a kutatás azonban a szülők bevallására támaszkodott – korábban a Nature-ben jelent meg egy elemzés arról, hogy hónapokig megmaradhatnak a gyerekeknél is a hosszú COVID tünetei, többek között a fejfájás, fáradékonyság, valamint erős szívdobogás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik