JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
Tudomány koronavírus

Koronavírus: gyorsan átmegy a gyerekeken a fertőzés

Átlagosan hat nap után meggyógyulnak a koronavírussal megfertőződött gyerekek – állapították meg brit kutatók az MTI szerint.

A The Lancet Child & Adolescent Health című tudományos lapban bemutatott tanulmány a szerzők szerint az első átfogó kimutatás a megfertőződött és tüneteket mutató gyerekekről. A vizsgálat alapját azok a tünetek adták, amelyeket az érintett gyerekek szülei vagy nevelői jelentettek le egy applikáción keresztül a pozitív koronavírusteszt után.

2020 márciusa és 2021 februárja között 75529 lejelentett, tüneteket mutató 5 és 17 év közötti gyermek koronavírus-tesztje közül 1734 gyereké lett pozitív. Átlagosan három tünet jelentkezett ezeknél a gyerekeknél,

a leggyakoribb a fáradtság, a fejfájás és az ízlelés vagy szaglás elvesztése volt.

Ritkán fordult csak elő, hogy a megfertőződés után négy hétig, vagy annál tovább is fennmaradtak a tünetek: a vizsgált esetek 4,4 százalékánál. Nyolc hét után a gyerekeknek csak kevesebb mint 2 százaléka tapasztalt tüneteket.

„Megnyugtató, hogy a Covid-19 tüneteitől hosszú távon szenvedő gyerekek száma nagyon alacsony” – mondta Emma Duncan, a tanulmány vezető szerzője.

Ina FASSBENDER / AFP

Az idősebb gyerekek kissé tovább voltak betegek, átlagosan hét napig, míg az 5-11 év közöttiek tünetei átlagosan 5 nap után elmúltak. A több mint négy hét után is tüneteket érző gyerekek aránya is magasabb volt az idősebb korosztályban (5,1 százalék), mint a fiatalabbaknál (3,1 százalék).

A tanulmány szerzői ugyanakkor a vizsgálat gyengeségének ismerik el, hogy a tüneteket nem vizsgálták és nem hasonlították össze, ebben a szülők szubjektív megítélése játszott nagy szerepet.

Mivel a vizsgálat a 2021 februárjával záruló időszakot vizsgálta, nem világos, hogy eredményei a koronavírus delta variánsára is érvényesek lehetnek-e. Ez csak tavasszal terjedt el Indiából indulva Nagy-Britannián át Európában.

Ajánlott videó