Tudomány

Veszélyes és akár rákkeltő is lehet a ketogén diéta az eddigi legnagyobb kutatás szerint

samael334 / Getty Images
samael334 / Getty Images
A ketogén diétáról hallani rengeteg jót és rosszat is: egészségguruk állnak ki a hatásosságuk mellett, szakemberek cáfolják, hogy bármire is jó lenne, de igazán átfogó metaanalízis, azaz az eddig elkészült kutatásokból készült elemzés még nem született róla. Egészen mostanáig.

A Frontiers in Nutrition tudományos szaklapban megjelent átfogó kutatás szerint a ketogén diéta nemcsak nem hasznos, de még egyenesen káros is egyes csoportokra, például a terhes nőkre és a vesebetegséggel élőkre. A tanulmány szerint a keto étrend hosszú távon megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának esélyét, és a legtöbb embercsoport számára a hátrányai és veszélyei bőven túlmutatnak az esetleges előnyein – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A ketogén diéta alapja a rendkívül alacsony szénhidráttartalom, a zsírok fogyasztása viszont nagy mennyiségben engedélyezett. Eredetileg az epilepszia kezelésére fejlesztették ki, tudományos körökben pedig igen vitatott, hogy mennyire hatásos az egészséges személyek testtömeg-csökkentésében. A diéta hatására a szervezet ketózisba kerül, és a zsírból nyeri az energiát, nem a szénhidrátból.

A hagyományos keto diéta egy betegségeket elősegítő katasztrófa

– így fogalmazott a tanulmány vezető szerzője, Lee Crosby, aki egyébként az amerikai Felelős Orvostudományi Bizottság tagja. „Nem tesz jót az egészségnek, ha valaki teletömi magát vörös hússal, feldolgozott hústermékekkel, telített zsírokkal, és nem eszik szénhidrátban gazdag zöldségeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat.”

ThitareeSarmkasat / Getty Images

A kutatás főbb megállapításai a következők voltak:

  • a ketogén diéta különösen veszélyes lehet a terhes nőknek, mert az alacsony szénhidráttartalmú étrendek idegi fejlődési rendellenességekkel járhatnak együtt a babánál.
  • a vesebetegeknek a magasabb fehérjetartalmú keto diéta veseelégtelenséget okozhat.
  • sok diétázónál az étrend megnövelheti a rossz koleszterin mennyiségét a szervezetben.
  • csodaszerként mutatják be a keto diétát, de hosszú távon valószínűleg veszélyes.
  • a szénhidrátok csökkentése az étrendben megemeli a potenciálisan rákkeltő ételek fogyasztásának arányát. A tipikus keto-ételek jó része megnöveli a szív- és érrendszeri betegségre, a rákra, a cukorbetegségre és az Alzheimerre is az esélyt.

Bár a ketogén diétát ma már elsősorban fogyasztó étrendként reklámozzák, ritkább esetekben speciális populációcsoportoknak is ajánlják, például a rohamokkal járó rendellenességekkel élőknek, terhesség előtt és közben, cukorbetegeknek, zsíros májbetegségekben szenvedőknek, vagy éppen azoknak, akik szív- vagy vesebetegséggel élnek. Közülük több csoportnak már bizonyítottan káros az étrend.

Az egyetlen eset, amikor a ketogén diéta pozitív következményeit tudományosan alá tudták támasztani, az egyes gyógyszerrezisztenciában szenvedő epilepsziás betegeknél volt, ekkor a rohamok gyakorisága csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik