Tudomány

Hárommillió kilométer per órás sebességgel száguld át egy csillag a Tejúton

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Egy szupernóva darabja süvít át a Tejútrendszeren elképesztő gyorsan, több mint hárommillió kilométer per órás sebességgel – írják kutatók a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. A szupernóva-maradvány jelenleg a Földtől kétezer fényévnyire van, és eddig a Tejútrendszer széléig jutott. A Science Daily szerint az LP 40?365 kódjegyű csillag igazán különleges, mert túlélte a gigászi szupernóva-robbanást.

Csillagászok csak az elmúlt pár évben jöttek rá, hogy ilyenfajta csillagok egyáltalán létezhetnek. A Hubble és a TESS űrteleszkópok segítségével a Boston Tudományos és Művészeti Főiskola kutatói meg tudták figyelni, hogy a csillag nemcsak elképesztő sebességgel halad, de viszonylag lassan forog is a saját tengelye körül. Ami ebben különleges, az a forgás sebessége: egy csillagtól egyáltalán nem furcsa, hogy ilyenfajta mozgást végez, de az ritka, hogy ennyire lassan tegye, az LP 40?365 ugyanis kilenc óránként fordul meg egyszer a tengelye körül.

Az LP 40?365 segítségével a csillagászok következtetni tudnak arra, mi történt a szupernóva-robbanásnál. A forgási sebesség alapján a kutatók azt gondolják, hogy a robbanás akkor következett be, amikor egy csillag körül keringő fehér törpe már túl sok tömeget lopott el a csillagtól gravitációja segítségével. A különlegessége abban is rejlik, hogy tele van fémekkel, a saját központi csillagunkkal ellentétben, amelyben jórészt hélium és hidrogén van.

Főkép: hasonló történhetett ezúttal is – a képen annak az illusztrációját láthatjuk, ahogyan egy fehér törpe lassan tömeget lop egy közeli csillagtól. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik