Tudomány

Óriási robbanást észleltek egy távoli galaxisban

Hatalmas robbanást, egy úgynevezett gamma-kitörést (GRB) észleltek egy távoli galaxisban – számol be a Phys.org. A Gemini Obszervatórium által megfigyelt 0,6 másodperces eseményt egy nagy tömegű csillag szupernóva-robbanása okozta. Ez az eddigi legrövidebb ilyen típusú GRB, a szupernóvák által kiváltott gamma-kitörések jellemzően ennél több mint kétszer hosszabbak.

A GRB-k az univerzum legenergetikusabb eseményei közé tartoznak, a kitöréseket hosszúságuk alapján két nagy csoportba osztják be. A rövidek kevesebb mint 2 másodpercig tartanak, és feltételezhetően összeolvadó neutroncsillagok alakítják ki őket. Az ennél hosszabbakat szupernóva-robbanások hozhatják létre.

A mostani felfedezés azt sugallja, hogy a GRB-k nem minden esetben felelnek meg a korábban kialakított kategóriáknak.

Tomás Ahumada, a Marylandi Egyetem doktorandusza és kollégái úgy vélik, hogy egyes szupernóvák okozta kitöréseknél az összeomló csillag pólusainál az anyagsugarak nem elég erősek, hogy teljesen elhagyják az objektumot. Ilyenkor kifejezetten rövid GRB-k alakulhatnak ki, melyeket a kutatók tévesen neutroncsillagokhoz köthetnek.

Science Photo Library – MEHAU KULYK. / Getty Images

A GRB 200826A jelű eseményt 2020. augusztus 26-án észlelték, a hawaii Gemini Obszervatórium segítségével 28, 45 és 80 nappal a kitörés után is megvizsgálták a forrást tartalmazó galaxist. A különleges GRB nagyjából 6,6 milliárd fényévre történt. A friss eredmények azt sugallják, hogy érdemes átgondolni a gamma-kitörések kategorizálását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.