Tudomány koronavírus

MRNS-vakcinák: allergiás reakció után is mehet a második oltás

Emmanuel DUNAND / AFP
Emmanuel DUNAND / AFP

Amerikai kutatók megvizsgálták, mennyire veszélyes a második adag mRNS-vakcinát is beadni azoknak, akiknek az első adagra volt allergiás reakciójuk. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik az első vakcinára allergiás reakciót mutattak, a másodikat jól tolerálták.

A szakértők megjegyezték, hogy az mRNS-vakcinákra (Pfizer és Moderna) adott allergiás reakciók aránya elérheti a 2 százalékot, átlagosan 10 ezer beoltottból 2,5-nél regisztráltak ilyeneket. Világszerte nagy a bizonytalanság, hogy mi legyen a sorsa azoknak a beoltottaknak, akik az elsőnél allergiás reakciót tapasztaltak. A kutatók összesen 189 főt vizsgáltak meg, akik közül 130-an a Modernára, 59-en pedig a Pfizer és BioNTech közös vakcinájára adtak allergiás reakciót.

A leggyakoribb reakciók a bőrpír, a szédülés, bizsergés, a torok összeszűkülése, csalánkiütés és légszomj voltak. A vizsgált emberek közül 32-nek az anafilaxiás kategóriába esett a reakciója.

Összesen 159 ember kapott mindezek ellenére második oltást is, amit a kutatás eredménye szerint sokkal jobban toleráltak.

47 fő antihisztaminos gyógyszert kapott a második oltás előtt. 32 fő újra átélt allergiás reakciókat a második adagtól, de önbevallásos alapon mindenkinek gyenge, vagy maximum közepes volt az erőssége, és mindegyik megoldódott antihisztaminos kezeléssel.

A kutatók javaslata eszerint az, hogy még az allergiás reakció után is érdemes lehet beadni a második oltást, és befejezni a vakcinációt a teljes védelem érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik