Tudomány koronavírus

Úgy tűnik, nem okoz anyatejet érintő problémát az mRNS-vakcina

Tatyana Tomsickova Photography / Getty Images
Tatyana Tomsickova Photography / Getty Images

Nem okoznak anyatejet érintő problémát a szoptató anyáknak adott mRNS-alapú koronavírus-ellenes vakcinák – állapították meg a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói a Jama Pediatrics című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

Az MTI szerint a Stephanie Gaw vezette kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy az oltáson áteső anyáknak nem kell abbahagyniuk a szoptatást. A vizsgálatok során hét beoltott nőtől vett 17 tejminta egyikében sem volt kimutatható az oltóanyagból származó mRNS (hírvivő RNS). Fontos megjegyezni, hogy ez az alanyszám tudományos szempontból nagyon alacsony, így

egyelőre messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a kutatásból.

A résztvevők közül öten kaptak a Biontech/Pfizer-, ketten pedig Moderna-oltást. A mintákat az oltás előtt, majd azt követően négy és 48 órával vették le.

Az eredmények fontos korai bizonyítékai annak, hogy az oltóanyagban lévő mRNS nem kerül át a csecsemőbe – írják a tudósok, hangsúlyozva ugyanakkor a résztvevők alacsony számát.

A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére. Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő. Az élő vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, szaporodjon és ezáltal okozzon betegséget. A védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként azonosítja ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel ellene.

Szakértők szerint az oltás nyomán képződő antitestek az anyatejen keresztül az újszülöttbe kerülve úgynevezett fészekimmunitást alakítanak ki, és védelmet biztosítanak a gyereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik