Tudomány

Ezeket a képeket küldte vissza leállása után a Hubble

Egy hónapig teljesen leállt a Hubble teleszkóp, mert hibát találtak az energiaellátó egységében. Most, hogy újra elkezdhette a munkát, meg is érkeztek az első képek tőle, amelyek lenyűgöző, rejtélyes galaxisokat ábrázolnak – írja a NASA weboldala.

Az eszköz hagyományos megfigyelései július 17-én indultak újra, és az első képek között a Washingtoni Egyetem kutatója, Julianne Dalcanton által vezetett projekt fotói is megtalálhatók. Ezek két különös galaxisról készültek: a kép bal oldalán az ARP-MADORE2115-273 galaxispár található, amely egy nagyon ritka példája az egymással kölcsönhatásban lévő galaxisoknak. Az objektumok 297 millió fényévnyire találhatók a Naprendszertől, és kutatók korábban azt gondolták róluk, hogy egyszerű ütközés eredményei, de most a Hubble képei alapján kiderült, hogy ennél sokkal komplexebb rendszerről van szó.

A jobb oldali képen az óriási ARP-MADORE0002-503 spirálgalaxis látható, amelynek szokatlanul messzire nyúlnak ki a karjai. A bolygónktól 490 millió fényévnyire található objektum 163 ezer fényév széles, tehát háromszor akkora, mint a mi Tejútrendszerünk. Bár a legtöbb spirálgalaxisnak páros számú karja van, a Hubble fotója arról árulkodik, hogy ennek csupán három van.

Ajánlott videó