Tudomány koronavírus

Innen lehet sejteni, hogy szezonális lesz a koronavírus

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

„A legtöbb tudós és szakértő szerint a vírus már velünk marad és várhatóan, ahogy az emberiség immunizálódik egyre gyengülő hatással lesz jelen, majd beáll a többi koronavírus mellé és szezonális vírussá szelídül” – írja Facebookon Kemenesi Gábor virológus. „Ez közép-hosszútávon lehet reális forgatókönyv, rövid távon a halálozások/súlyos megbetegedések/lezárások hatásainak csökkentése érdekében a vakcina a megoldás.”

A szakember a Portfólióban írt arról, hogy a Nature szaklap idén februárban több mint 100 immunológust, felbukkanó fertőző betegségek szakértőit és virológust kérdezett meg arról, hogy szerintük a vírus velünk marad-e vagy sem – a válaszadók túlnyomó többsége azt mondta, hogy

a koronavírus szezonálissá válik, de ez nem azt jelenti, hogy a halálozási ráta is marad. 

„Az emberiség immunizálása ugyanis folyamatosan hozzászoktat minket a vírushoz” – írja a kutató. „A természetben bármely más új vírus által okozott járvány is hasonlóan viselkedik. Azonban éppen az átimmunizálás hiánya – a föld lakosságának nagy része még nem védett – torzítja jelenleg a szezonalitás hatásait. Ugyanis, ha a vírus terjedése szempontjából kedvezőtlen körülmények között is még képes jó táptalajra, tehát fogékony populációra lelni, esetleg újabb tulajdonságokat tesz magáévá (hatékonyabb terjedés), az járványhullámot indukálhat.”

A legfontosabb érv a szezonalitás mellett a jelenleg endémiásnak számító, négy, náthavírusként ismert koronavírus viselkedése. Ezek mind egyértelmű őszi és kora tavaszi, kettős csúccsal rendelkeznek. Valószínűleg a SARS-CoV-2 esetében is ez lesz a helyzet. Senkit ne tévesszen meg az, hogy most még nyáron is van járvány: a legfontosabb hajtóereje a pandémiának jelenleg az egyenlőtlen vakcinaeloszlás és az immunitás hiánya.

„Szakmailag a legfontosabb kérdés tehát jelenleg nem a harmadik oltás, hanem a még nem védettek mihamarabb védetté tétele – mindenhol a világon” – írta a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik