Tudomány

A személyiségre is kihat a gyerekkori ólommérgezés

Manjurul / Getty Images
Manjurul / Getty Images

A felnőttkori személyiségre is hatása lehet a gyerekkori ólommérgezésnek: a Texasi Egyetem szakértői szerint az ólomnak való kitettség neurotikus személyiséget eredményezhet felnőttkorban, és kevésbé sikeres életúthoz vezethet, írja a Study Finds.

A kutatók 38 országból több mint 1,5 millió ember adatait vizsgálták meg, a résztvevőknek online kérdőívet kellett kitölteniük, amely segítségével megállapították a személyiségüket. Ezután az eredményeket összevetették a Környezetvédelmi Ügynökség ólomszennyezésre vonatkozó adataival. Az ólomszennyezés a levegőben fennmaradt ólommennyiségre utalt.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magas ólomtartalmú levegőben felnövő gyerekek később kevésbé lesznek kedvesek és lelkiismeretesek. A 20-as, 30-as éveikben járók közülük sokkal

idegesebbek, neurotikusabbak voltak, mint azok, akik gyerekkorukban nem érintkeztek túl sok ólommal.

A szakértők szerint három személyiségjegy az, ami az egészséges felnőtt mentális állapotot jellemzi: lelkiismeretesség, barátságosság és az alacsony neurotizmus. Ezek azok a tulajdonságok, amelyek a legjobb eséllyel indítják útra az embert a szociális és társadalmi világban, és a legjobban megjósolják, sikeres lesz-e, vagy sem.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül: az amerikai mintával ellentétben az ólomszennyezés az európai területeken nem jelentette a lelkiismeretesség változását.

Az ólom az emberi szervezetbe bejutva kiszorít egyéb, létfontosságú fémeket (vasat, cinket, kalciumot), sejtméregként viselkedik, nagyobb adagban ólommérgezést okoz. Az ókortól a késő középkorig az ólom-acetátot édesítőszerként és kozmetikumok alkotórészeként használták, ezzel súlyos köszvényt és egyéb megbetegedéseket okozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik