Tudomány

Ez a vizuális illúzió alkotásra készteti agyunkat

Digital Vision / Getty Images
Digital Vision / Getty Images

Az optikai csalódásokat általában a szélesebb közönség is szereti, az illúziók a kutatók számára viszont kiemelten fontosak, hiszen segítségükkel jobban megismerhetik az emberi érzékelést. Szakértők egy csoportja ezért hozott létre a közelmúltban egy teljesen új optikai csalódást – írja az IFLScience.

A koncentrikus, csillag alakú sokszögekből álló ábra azt a látszatot kelti, mintha világos sugarak áradnának a kép középpontjából. Pascal Wallisch, a New York-i Egyetem pszichológusa és az illúziót megalkotó csapat tagja szerint a csalódás azt szemlélteti, hogy agyunk miként gyűjti össze az információkat a különböző helyekről, és hoz létre egy szubjektív valóságot.

Az ábra jól kiemeli az érzékelés alkotó jellegét.

Az illúziót bemutató tanulmány alapján az optikai csalódás hátterében a központi és a perifériás látás közötti kölcsönhatás állhat. A kutatók szerint a pontok, ahol az ábra oldalai keresztezik egymást, feltűnőbbnek látszanak, mint maguk az oldalak, perifériás látásunk pedig nem képes érzékelni, hogy ez valójában nincs így. Agyunk így azt feltételezi, hogy a kereszteződések világos foltok, a hézagokat pedig világos vonalakkal tölti ki. A központi látás ezzel szemben felismeri, hogy nincsenek fehér sávok, így villódzó vonalak jelennek meg az ábrán.

A kutatók kísérleteik során arra jutottak, hogy az oldalak kontrasztjának és vastagságának, illetve a sokszögek számának növelésével a vizuális hatás erősödik. Bár az új illúzió több ismert optikai csalódásra is hasonlít, a szakértők szerint teljesen új típusról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik