Tudomány

Időjárás: még keményebb napok jönnek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Nemcsak a nyár, hanem az embert próbáló kánikula is gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra robbant be hazánkban. A múlt vasárnap és hétfőn az addigi, elviselhető, sőt az átlagosnál gyakran hűvösebb időre jött még egy markáns hidegfront, a szélben szinte fázott, aki túl nyáriasan öltözött.

Kedden aztán hatalmasat fordult a helyzet. A Brit-szigetek irányából egy jókora, stabil anticiklon húzódott lassan Kelet-Európa felé, és nagyon úgy tűnik, nem akar mozdulni. Amíg pedig itt tanyázik a közelünkbe, a Szaharából származó forró levegő áramlik fölénk:

A hét közepén 38-39 fokot is mérhetünk, olyan időjárási helyzet alakult ki, ami a Magyarországon elképzelhető legmelegebb időt okozza

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: jó eséllyel dőlnek majd melegrekordok, a napi középhőmérséklet pedig meghaladja a 29 Celsius-fokot, amiért az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, vörös hőségriadót rendelte el.

Szaharai levegő

Az okot keresve ismét a meridionalitásnál, vagyis az észak-déli áramlásnál lyukadunk ki. Hosszú ideig a hullám hideg, északi légrétegeket szállító ágában voltunk, emiatt volt hűvös a tavasz, és mérhettünk fagyokat még májusban is. Az anticiklonnal azonban a hullám déli, forró levegőt északnak sodró ágába kerültünk.

A hőség szerdán és csütörtökön tetőzik a már említett 38-39 fokkal, de még pénteken is elviselhetetlen lesz a hőség, főleg a keleti, délkeleti tájakon.

A hétvégén már egy gyenge hidegfront éri el térségünket, a levegő 26-31 fokra „hűl”, országszerte számíthatunk záporokra, zivatarokra. Maga a hőmérséklet ezzel csak kevéssel haladja majd meg az ilyenkor szokásost, ám az esőzések után fojtogató, párás melegre számíthatunk.

Képlékeny folytatás

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét nagyon képlékeny, vagy ahogy a meteorológus fogalmaz: ma még talány.

„Jelenleg mintegy 65 százalék az esély, hogy csak kicsivel átlag felett alakul a hőmérséklet, és 35 százalék, hogy visszatér mostani borzasztó hőhullám.”

Még előrébb tekintve, a július igencsak extrémnek ígérkezik. nagy lesz a változékonyság, extrém melegek és jókora lehűlések követik egymást akár gyors egymásutánban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik