Tudomány

Leállt a Hubble űrteleszkóp

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP

Számítógépes probléma sújtja a Hubble űrteleszkópot, emiatt jelenleg minden csillagászati megfigyelés leállt – közölte szerdán a NASA az MTI szerint.

Az űrteleszkóp vasárnap óta tétlen, ugyanis leállt egy az 1980-as évekből származó számítógép, amely a tudományos műszereket irányítja.

A problémát vélhetően egy meghibásodott memórialemez okozta.

A NASA Marylandben lévő Goddard Űrrepülési Központjának légiirányítói hétfőn megpróbálták újraindítani a számítógépet, sikertelenül. Most megpróbálják a tartalék memóriaegységet bekapcsolni. Ha ez működik, a teleszkópot egy napig tesztelik, mielőtt visszakapcsolják a tudományos műszereket, hogy folytathassák a megfigyeléseket.

A kamerák és más eszközök jelenleg biztonsági üzemmódban működnek.

Az 1990-ben fellőtt Hubble egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. Ez a szonda túl messzire – 1,5 millió kilométerre – lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok segítségével finomhangolják működését.

A James Webb űrteleszkóp kilövése Francia Guyanából az európai Ariane rakéta segítségével egyéves késésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik