Tech

Óriási vihart fotóztak a Jupiteren

Nagyon különleges képeket készített a Hubble a Jupiterről: a felvételek nemcsak gyönyörűek, hanem egy új vihart is mutatnak az óriásbolygó felszínén, amit eddig nem figyeltek meg kutatók.

Kép: NASA

A múlt hónapban, amikor a kép készült, a Jupiter 653 millió kilométerre volt a Földtől – írja az IFL Science. A fotókon két érdekes jelenséget is észre lehet venni: az északi féltekén, nagyjából az Europa, a Jupiter holdja magasságában, egy eddig ismeretlen, 560 kilométer per órás széllel tomboló vihar tombol.

A másik érdekesség a képeken a nagy vörös folt nevű óriásvihar kistestvére, az Oval BA, egészen pontosan annak színváltozása: a 2000-ben, három vihar egyesüléséből keletkező folt folyamatosan váltogatja az árnyalatát, 2006-ra bevörösödött, majd elkezdett visszafehéredni. A mostani felvételekből azonban látszik, hogy a közepe marad vörösen, így jogosan marad meg a beceneve: ifjabb nagy vörös volt.

A Hubble csapata azt is megnézte, hogy néz ki a bolygó a látható fényspektrumon kívül: ez a fotó kiemeli azokat a részecskéket, amik egyébként nem látszanának a Jupiter légkörében.

Kép: NASA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik