Tudomány

Videón, ahogy az ISS átrepül a napfogyatkozáson

Mocsári Balázs fotós gyönyörű videót csinált a június 10-én részben Magyarországról is látható napfogyatkozásról, amelyet meg is osztott Facebookon. A felvétel különlegessége az, hogy éppen akkor haladt át a nap előtt a Nemzetközi Űrállomás, amikor a fotós kameráját az égre szegezte.

„Egészen véletlenül levideóztam napfogyatkozáskor a ISS űrállomás elhaladását a nap előtt!” – írta ki a közösségi oldalra Mocsári Balázs. „Csak utólag vettem észre, és az elemzés során minden valószínűség szerint pont akkor haladt el a nap előtt!”

A június 10-i napfogyatkozás gyűrűs volt Kanada északi részén, Grönlandon, Szibériában és a Távol-Keleten. Itthon csak részlegesen takarta el a hold a napot, a fővárosból nézve a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarta ki.

Napfogyatkozásról akkor beszélhetünk, amikor a Hold a Nap és a Föld közé kerül, és árnyékot vet bolygónkra. Gyűrűs napfogyatkozás során a holdkorong a teljes árnyék sávjában sem tudja egészen eltakarni csillagunkat, ehelyett egy látványos fénygyűrű marad a holdperem körül.

Update: időközben a fotós lapunkkal közölte, hogy valószínűleg nem az ISS vonult át a Nap előtt, ekkor ugyanis nem erre járt a pályája. A felvételen valószínűleg egy műhold látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik