Tudomány

Ilyen képet még nem látott teljes napfogyatkozásról

Július 2-án naplemente előtt Chile és Argentína egy részéről teljes napfogyatkozás, míg Ecuador, Brazília, Uruguay, Paraguay és a Csendes-óceán bizonyos régióiból részleges napfogyatkozás volt látható. Dél-Amerika lakói utoljára 2010. július 11-én csodálhattak meg teljes fogyatkozást, akkor a kontinens legdélebbi részéről nézhették.

Legközelebb 2020. december 14-én lesz hasonló esemény, akkor szintén a földrész déli térségéből lehet majd megfigyelni a jelenséget.

Ahogy az általában lenni szokott, a mostani teljes napfogyatkozás során is számos látványos felvétel készült. A képek közül az egyik legérdekesebb az, amelyik egy argentin repülőgép pilótafülkéjéből mutatja meg a jelenséget. Bár teljes napfogyatkozást az ember jó eséllyel láthat életében, ilyen szögből csak nagyon kevesen.

A 2020-as teljes napfogyatkozást egyébként nemcsak Dél-Amerikából, hanem Délnyugat-Afrika és az Antarktisz egyes területeiről is látni lehet majd. A sarkkutatók bizonyosan különleges képeket készítenek majd a jeges földrészen.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik