Tudomány

Magyarországról is láthatjuk a júniusi napfogyatkozást

Magyarországról csak részleges napfogyatkozásként lesz látható a június 10-i gyűrűs napfogyatkozás – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményére hivatkozva. Az eseményt naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel tudjuk majd nézni.

Napfogyatkozás akkor jelentkezik, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet bolygónkra. A gyűrűs napfogyatkozás során a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, ehelyett egy látványos fénygyűrű marad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, így szabad szemmel nem lehet majd észrevenni a jelenséget.

Naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel viszont jól nyomon követhetjük a folyamatot.

A mostani gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten fog látszani.

Kryssia Campos / Getty Images

Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el. Míg Budapestről a holdkorong a napátmérő 8 százalékát takarja ki, Szegedről mindössze a 4 százalékát. A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól.

A maximális kitakarás idején a napkorongba belógó Hold szabad szemmel is látható lesz, a megfigyeléshez viszont ajánlott megfelelő napnéző szűrőt beszerezni. Szabadszemes megfigyelés esetén a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák tökéletes védelmet nyújtanak, csakúgy, mint a hegesztőüvegek, DIN 12-es fokozattól. Fontos, hogy csak szaküzletekben kapható eszközöket használjunk, a házi megoldások ugyanis látáskárosodást okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik