Tudomány koronavírus

Duplájára növeli a kórházba kerülés esélyét a koronavírus delta variánsa

Joao Paulo Burini / Getty Images
Joao Paulo Burini / Getty Images

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsával fertőzöttek kétszer nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi kezelésre, mint a Nagy-Britanniában korábbi domináns alfa variáns, ám az oltás – két dózis – erős védelmet nyújt ellene – mutatták ki skót kutatók az MTI beszámolója szerint.

A The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett kutatásban április 1. és június 6. között 19 543 új koronavírus-fertőzött és 377 kórházba került Covid-19- beteg esetét vizsgálták az 5,4 milliós lakosú Skóciában. Kimutatták, hogy a vizsgált fertőzöttek közül 7723, a kórházi kezelésre szorulók közül pedig 134 a vírus delta variánsával fertőződött meg.

Az Indiában megjelent delta variáns nagyjából megkettőzte a kórházba kerülés kockázatát, ám az oltások csökkentik azt

– mondta Chris Robertson, a Stratchclyde-i Egyetem közegészségügyi járványtani professzora. „Két dózis oltás, vagy egy dózis 28 nap után nagyjából 70 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés kockázatát” – mondta újságíróknak a professzor az Al Jazeera tudósítása szerint.

A Pfizer/BioNTech-oltás második adagja után két héttel 79 százalékos volt a védettség a delta variánstól, és 92 százalékos (a tavaly Nagy-Britanniában felbukkant) alfa variánstól – mutatták ki a szakemberek.

A kutatók ugyanakkor óvtak attól, hogy az adatokat felhasználják a vakcinák egymással való összehasonlítására, mivel különbségek vannak a különböző vakcinákkal beoltottak csoportjában és abban, milyen gyorsan alakul ki védettség az egyes oltások után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik