Tudomány koronavírus

Kemenesi: a védettséggel nem rendelkezők szenvedhetik meg a következő hullámot

Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az először Indiában felbukkanó delta variáns okozhatja a koronavírus-járvány következő hullámát, amire Nagy-Britannia után itthon is lehet számítani – írja Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus. A szakértő szerint a gyerekeket is be kellene oltani, és amíg a világ másik felén újabb és újabb variánsok termelődhetnek ki a járványgócokban, újabb és újabb kihívásokkal kell majd szembenéznünk.

„Anglia már a járvány korai fázisában kiépítette a világ egyik legnagyobb tesztelési, vírusgenomikai és elemzési rendszerét, így valós időben látni, hogy éppen melyik variáns áll az esetszámok növekedésének hátterében – divatos szóval élve Anglia most Európa járványlaborja” – írja a szakértő. „Jelenleg az új esetek 90%-át a Delta variáns okozza (Indiai, B.1.617.2).

Ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni.

„Mivel egy minden eddiginél jobb terjedést és bizonyos fokú neutralizáció kerülést is mutató variánsról van szó, a védettséggel még nem rendelkezők lehetnek a járvány új elszenvedői akiket éppen a jobb terjedés miatt a vírus hatékonyabban meg is találhat. A problémát pedig az jelenti, hogy oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél” – tette hozzá.

Azt is megjegyezte, hogy olyan variánsról nem tudunk és nem, is számítunk olyanra, amely teljes vakcinakikerülést mutatna. A vakcinák hatásának csökkenése előidézheti azt a helyzetet, hogy az oltottak körében is megjelenhet bizonyos mértékig a tünetes megbetegedés, de a tudomány jelenlegi állása szerint a kórháztól és súlyos megbetegedéstől továbbra is nagy arányban védettek maradunk.

A szakértő szerint a 2-15 éves korosztályt is érdemes oltani azért, hogy ne adjunk teret a járványnak, ráadásul továbbra sem érdemes kockáztatni a természetes fertőzést, továbbra is sok az ismeretlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik